Bengt Nyquist har gått bort

augusti 1st, 2023 by Gustaf

Via sociala medier når oss det beklagliga budet att musikforskaren, författaren, skribenten, musikteknikern och -producenten Bengt Nyquist har avlidt, 91 år gammal.

Bengt Nyquist hade som framgår av presentationen ovan många strängar på sin lyra, men i just det här sällskapet är han naturligtvis mest känd för att han tillsammans med Ingmar Norlén år 1991 gav ut En herre i frack – historien om Johnny Bode.

Det var den första biografin om Johnny Bode, och även om Ingmar Norlén senare fortsatte grävandet på egen hand och 2003 gav ut en ännu fylligare uppföljare, så är det fortfarande En herre i frack som är mest känd och som vi får flest frågor om.

För Ingmar Norlén var Bode-biografin debuten som författare, men den 21 år äldre Bengt Nyquist hade 1991 redan flera titlar under bältet, och skulle fortsätta sin litterära produktion ytterligare ett drygt decennium.

Specialiteterna var jazz och underhållningsmusik, antingen i form av intervjuböcker, biografier eller som rena historieböcker. Olle Adolphsson, Gunnar Svensson och Erik Frank var några av musikskaparna som porträtterades. Han skrev även en bok om restaurangmusikens historia i Sverige, medverkade i radio och tv och var under många år skribent i tidskriften Hifi Musik.

Speciellt varmt om hjärtat för Bengt Nyquist låg jazzen, och han var medlem av diskografigruppen inom Gruppen för svensk jazzhistoria vid Svenskt viskarkiv. När skivserien Svensk jazzhistoria gavs ut på 1990-talet stod Bengt Nyquist för urval, sammanställning, bakgrundsforskning och kommentarer tillsammans med Jan Bruér.

Bengt Nyquist föddes den 25 maj 1932 och avled den 26 juli 2023, närmast sörjd av sina tre barn och deras familjer.

Johnny Bode-sällskapet lyfter på hatten för en livsgärning i musikens tjänst och inte minst för den banbrytande insatsen när det gäller att föra ut Johnny Bodes då i stort sett bortglömda och till stora delar okända livshistoria till det svenska folket. Tack Bengt!

en kommentar

  1. Dan Nyquist skriver:

    Tack för fina om ord om pappa. Jag ska se till att mina syskon också läser detta.

    Keep swinging som pappa sa!

Leave a Reply