Brokiga bedårande förflutna

juli 22nd, 2014 by Gustaf

brokigaforflutnaArbetet med att tillgängliggöra Johnny Bodes litterära oeuvre fortsätter. Efter den snaskiga Min kärlek var till salu har turen nu kommit till den minst sagt fantasifulla självbiografin Brokiga förflutna, kärleksfullt inskannad och förvandlad till PDF av kulturhjälten Fredrik Tersmeden.

I dessa memoarer utgivna 1950 berättar Johnny Bode om sina otroliga öden och äventyr, från barndomen i Falköping till glittret och glamouren i Stockholms nöjesvärld, vidare till sinnesjukhus och Quislings Norge och slutligen om sin tillvaro som persona non grata i efterkrigs-Sverige. På vägen vittnar han om sitt samröre med såväl Gestapo som ”Mestapo” (Medicinalstyrelsen), det sistnämnda en institution som tillägnas många bittra tirader.

Kapitelrubriker som ”Jätteskandal”, ”Sonorasuccér”, ”Psykiatriidioti”, ”En homosexuell middag”, ”Stafett-Erotik”, ”Häktad av Gestapo” och ”Grogg-gubbe på Malmö stadsteater ordnar internering” anger tonen.

Missa inte heller den fantastiska reklamen för ”Ockupationsromanen DÖ I TID” på omslagets insida, där vår hjälte som förste man i världen (med versaler) avslöjar ”nazisternas fynd av små vansinniga dvärgmän med aputseende” och deras kusliga bruk.

Läs och häpna, tro’t om du törs!

(För en komplett lista över Johnny Bodes verkliga och påstådda litterära utgivning, se denna sida.)

Leave a Reply