Efterlysta: Johnny och Ulla, någonstans i Sverige

januari 14th, 2015 by Gustaf

 

ullabillquist

Ulla Billquist och Johnny Bode hade många beröringspunkter. Båda skivdebuterade 1929 och hade sin storhetstid på 1930-talet och under beredskapsåren. De sjöng ibland in samma låtar (till exempel ”Du svarte zigenare”) och gjorde även en gemensam Sverigeturné någon gång under 1930-talet.

Johnnys schlagerkarriär tog som bekant slut 1942 i och med hans revyspektakel i Quisling-Norge (där han bland annat sjöng en ”nazifierad” version av Ullas paradnummer ”Någonstans i Sverige” med den nya titeln ”Någonstans vid fronten”), Ulla Billquists liv och karriär tog slut 1946 i och med att hon begick självmord, endast 38 år gammal.

Billquists främsta fanbärare i vårt tidevarv heter Lasse Zackrisson och driver Vax Records . Inte nog med att han släppt hennes kompletta 432 inspelningar från 1929 till 1946 i en box med 17 cd-skivor och en 200-sidig booklet, nu arbetar han med en dokumentärfilm om hennes livsöde. Som Lasse tidigare varit först med att avslöja var det troligen Ulla Billquists dolda homosexualitet som låg bakom självmordet. Det rörde sig egentligen om en självmordspakt mellan Ulla och hennes älskade, men när Ulla redan somnat  in av gasen från ugnen ångrade sig den andra kvinnan och lämnade lägenheten.

I samband med dokumentärarbetet efterlyser Lasse nu bilder, tidningsklipp och annat som berör Ulla Billquists och Johnny Bodes gemensamma turné. Sitter du på material, eller vet något om turnén, kontakta lasse. zackrisson (snabel-a) telia. com och skicka för all del gärna en kopia till info (snabel-a) johnnybode. com , vi är så klart också intresserade av att veta.

Slutligen kan nämnas att Vax Records senaste släpp är boxen ”Så började det”, där de första inspelningarna med 43 folkkära artister från Ernst Rolf till Jan Malmsjö presenteras på 4 cd-skivor. Av för oss helt obegripliga skäl är dock inte Johnny Bode representerad. Det blir i stället upp till oss att här presentera den 17-årige keruben Johnnys skivdebut ”Du ska akta dig för kvinnan” inspelad i Berlin den 9 april 1929, med ackompanjemang av Dajos Béla och hans orkester.

Leave a Reply