En (försenad) julhälsning från Johnny Bode

december 22nd, 2017 by Gustaf

Hade Johnny Bode och lundaprofilen, kompositören, kostymdesignern och TV-personligheten Sten Broman något gemensamt?

Ja, bortsett då från att båda var extravaganta, excentriska musikaliska begåvningar; att båda uppskattade god mat och dryck, hade åtskilliga kvinnoaffärer, skrev filmmusik, hade tvåstaviga efternamn på B och dog samma år?

Träffades de till exempel någonsin? På den frågan vågar jag i nuläget inte lämna något bestämt svar, men jag håller det inte för osannolikt.

Som bekant bodde Bode i perioder från 1961 och framåt i Bromans hemstad Lund (hos sin barndomsvän, piratradiodrottningen Britt Wadner), och att han, även sedan han bosatt sig i Malmö, ofta besökte studentstaden har bland annat flera ögonvittnen på den blogg vittnat om (se till exempel här och här), varvid Akademiska Föreningens restaurang ”Chrougen” tycks ha varit en återkommande replipunkt. Det var ett lokus som även Broman frekventerade.

Bode letade sig dock även upp i andra delar av Akademiska Föreningens labyrintiska byggnad. Lundaspexare som var aktiva vid denna tid har berättat för mig att Bode brukade hänga kring dem under repetitionerna, gissningsvis i förhoppningen att bli bjuden på grogg.

Vid ett tillfälle lär Bode därtill ha lyckats snika sig in på en julfest på Thomanderska studenthemmet, spexarnas hävdvunna studentboende. Och som även Sten Broman vid denna tid, såsom självutnämnd spexikav överstepräst i Lund och instiftare av spexvärldens svar på Svenska akademien, Uarda-akademien, rörde sig flitigt på samma ställen så torde risken att de båda tonsättarna sprungit på varandra ha varit överhängande.

Får frågan om Bode och Broman möttes besvaras med ett ”inte osannolikt” så kan dock frågan om de hade kontakt på annat sätt besvaras med ett bestämt ”ja!”. Därom vittnar nämligen det här avbildade julkortet, vilket Bode – något sent om man beaktar motivet – skickade till Broman den 4 januari 1953.

Texten lyder:

Jag lyssnar sällan [på] svensk radio, men: Så synd att du inte uppträder oftare, exempelvis med sådant som din parodi på Peipers opera i Amsterdam. Hela ditt program 4/1 var glänsande roligt. Hälsningar
Johnny Bode

En titt i radiotablåerna från tiden visar vilket program det var Bode syftade på. Vem den nämnde Peiper är har jag däremot inte kunnat luska ut. Någon kändare operakompositör med detta namn verkar i vart fall inte finnas.

Huruvida Broman besvarade Bodes komplimang är obekant. Uppenbarligen var Broman dock tillräckligt stolt över denna radiolyssnarrespons för att spara den så att kortet efter hans död hamnade i det bromanska personarkivet på Lunds universitetsbibliotek.

Att undertecknad där ganska lätt kunde finna det kan man tacka ett detaljerat brevregister till arkivet för. Där finns nämligen denna registerpost med dess kärnfulla sammanfattning av kortskrivarens CV:

Bode, Johnny
f. 1912 d. 1983
Sångare, kompositör, bedragare

1953 (1 julkort)

Nu, 64 år senare, kan denna lilla kultur- och Bodehistoriska kuriositet ju även få fungera som sällskapets julhälsning till dess medlemmar och andra följare av denna blogg.

God jul således!

Sällskapets ”kulturhjälte” i Lund
Fredrik Tersmeden

Tags: ,

5 kommentarer

 1. Schleiermacher skriver:

  Kan det vara Willem Pijper som Bode far efter? Holländsk kompositör, modernist, skrev åtminstone rvå operor: Merlijn och Halewijn (den senare ett mästerverk).

 2. Thomas Nilsson skriver:

  Nu kan jag ytterst lite om vare sig opera eller nederländska kompositörer, men det slog mig att Johnny Bode, om han lyssnat på radio, inte ”hört” stavningen på Peiper, utan endast transkriberat det han hört sägas i programmet. I så fall torde Sten Broman refererat till den nederländske kompositören Willem Pijper (https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Willem_Pijper), som var verksam vid denna tid, och vars verksamhet enligt wikipediaartikeln låter som något som Broman skulle kunnat ha parodierat.

  Thomas Nilsson
  Lund

 3. Christer Pegel skriver:

  Jag pluggade i Lund 1966-70 och under de senare åren skötte jag ljudanläggningen när Lundaspexarna framträdde.
  Glömmer aldrig en föreställning när vår Johnny Bode satt i salongen och ständigt reste sig upp och med hög röststyrka kommenterade föreställningen. Jag tror att någon vaktmästare sen lyckades avhysa Johnny i pausen.
  I samma salong satt medlemmar ur Uardaakademin inklusive Sten Broman. Tror dock knappas att Sten B och Johnny B hade gemensam supé efteråt.

 4. Bengt Krantz skriver:

  Kompositören är troligen Willem Pijper, 1894-1947 och hans opera Merlin.
  Tack för en intressant och värdefull information, som visar vad Johnny fastnade för, framför radioapparaten.

 5. Fredrik Tersmeden skriver:

  Tack för alla kunniga inlägg och glada tillrop! Och god fortsättning!

Leave a Reply