Gitte Pålsson får Johnny Bode-Delgadas stipendium

februari 22nd, 2022 by Gustaf
Gitte Pålsson tar emot sitt diplom från stiftelsens ordförande Mikael Neumann. Mitt i bild: Sven Kristersson och Lillemor Dahlqvist.

Som bekant finns det två priser som bär Johnny Bodes namn. Det ena är Johnny Bode-priset, som delas ut till människor som beter sig som Johnny brukade göra. Det är instiftat av eftervärlden, dvs av ett visst sällskap.

Det andra priset är instiftat av Johnny Bode själv och speglar kanske mer hur han själv ville bli ihågkommen – som musiker och kompositör, samt som en vän av Skåne. Johnny Bode-Delgadas stipendium delas ut till skånskfödda kompositörer av populärmusik. Utdelaren är den stiftelse som i enlighet med Johnnys testamente förvaltar hans royalties.

I år går stipendiet till Gitte Pålsson. Hon får det för sina ”ovanliga viskompositioner, med rötter både i Hedeskoga utanför Ystad och på Bolivias högland. Hennes vokala tolkningskonst bärs fram av ett personligt, publikt tilltal och inre, existentiell hetta, där smärtan oförutsett bryts mot livsglädjen.”

Stipendiet är på 10 000 kronor. Stipendiaten lät meddela att hon först övervägt att använda pengarna till en tantrakurs, men vid närmare eftertanke i stället valt att spendera dem på en resa till Bolivia, som hon bokat tidigare i veckan.

Stipendiet delades ut på anrika restaurang Gustav Adolf i Malmö. Eftersom stiftelsen dessutom bjöd på all mat och dryck hade Johnny Bode-sällskapet skickat sin ordförande, som lät sig väl smaka. Som tack för förplägnaden såg denne senare till att värva en ny medlem till stiftelsens styrelse, som varit en person kort. (Alltså en annan person än sig själv. Herr Görfelt är enbart adjungerad medlem och tänker så förbli). Mer om detta i framtiden.

Tags:

Leave a Reply