God Jul!

december 24th, 2012 by Gustaf

Eftersom den här helgen uppmärksammar mödrar och barn vill Johnny Bode-sällskapet hälsa alla medlemmar och sympatisörer god jul med detta foto. Det härrör från Rolf Greens donation och i förlängningen alltså från Jerker Kilander, Johnnys kusin.

Bilden föreställer en 8-årig Johnny tillsammans med en kvinna som rimligen bara kan vara hans mamma Judith. Det råder i varje fall inget tvivel om släktskapet, de djupt liggande ögonen och den kraftiga benstommen i ansiktet tar man inte fel på. Judith var en hårt prövad kvinna, övergiven av sin förste make Alvar Bode, överviktig och sjuklig, med en son som gång på gång ställde till problem och skämde ut sig. Men hon älskade sin pojke, och Johnny älskade sin mor tillbaka, trots att hon ofta var frånvarande under hans uppväxt. Han talade aldrig illa om henne, till skillnad mot sin far och styvfar, som han inte hade några högre tankar om.

Något änglabarn var kanske inte Johnny Bode, men så kom det heller aldrig några kungar till hans krubba. Med en annan uppväxt hade kanske hans liv blivit annorlunda. Tänk på det och ta hand om varandra i jul!

Leave a Reply