Höstmötet på Kinesiska Muren

november 4th, 2013 by Gustaf

Lördagen 26 oktober höll Johnny Bode-sällskapet höstmöte på Kinesiska Muren i Göteborg, Sveriges äldsta ännu existerande Kinakrog. Uppslutningen var god, med 15 personer närvarande. (Ytterligare tre var anmälda, men två hade åkt vilse med ett tåg och en var och röntgade hjärnan.)

Att ha ett lunchmöte på en inte alltför frekventerad restaurang visade sig vara en succé, under en stor del av mötet hade vi hela lokalen för oss själva, vilket gjorde att det var lätt att prata och höra vad alla sa, även om de satt i andra ändan av bordet. Detta koncept kommer utan tvekan att återanvändas i framtiden.

Mötesprotokoll med fullständiga detaljer har skickats ut till alla medlemmar, men några saker kan nämnas även här:

tatuering*Processen att sålla fram en Johnny Bode-pristagare 2014 är i full gång. En jury har tillsatts och kommer att presentera vinnaren på årsmötet den 5 januari. (Läs mer om priset här, här och här.) Har du idéer om vem du tycker borde belönas med denna nobla utmärkelse? Maila i så fall till oss, använd kontaktformuläret ovan.

*Calle ”Caligula” Bergström har som andra(?) person i Sverige skaffat sig en Johnny Bode-tatuering. Mästarens vackra konterfej pryder nu hans överarm, bildbevis till höger. Konstnären bakom är även han JBS-medlem, nämligen ”Polaren Per” Mattsson på Den Gamla Skolan i Borås. (Bilden är tagen när gaddningen just utförts, läkt bild här.) JBS vice ordförande Fredrik ”Positiva Freddan” Sjöberg stoltserar sedan tidigare med en liknande porträtt-tatuering på sin ena skinka samt en häst på en balkong på ryggen. (Båda utförda av Erik på Buzzstop 28.)Planer finns på en hel ryggtavla med olika motiv ur Bodes liv och karriär. Bilder kommer så fort färgläggningen av hästen är klar.
Har du, eller någon du känner, en Bode-relaterad tatuering? (Eller liknande. Din stenkaka skulle platsa, Stupor!) Maila i så fall en bild till oss. En tatueringssektion kommer att tillkomma på denna sida framöver.

Hjalte*För att uppnå den rätta Rotary-känslan kombinerades lunchmötet med ett föredrag. Det var bibliotekarien och styrelseledamoten Hjalte Strandén som visade och informerade om tre obskyra och förargelseväckande böcker från 60- och 70-talet. Dels Ragnar Åslunds märkliga fejkade guidebok ”Svenska bordeller” från 1967 (läs mer om den här), dels den pornografiska historien ”Sadistiskt övergrepp del 1 & 2” som renderade sin kvinnliga författare en månad på Hinseberg för brott mot lagen om sårande av allmän tukt och sedlighet när den gavs ut 1966. (Det var dock inte Asta Gustafsson som var författaren, vilka många trodde). Slutligen berättade han även om ”Diplomfabrikerna” från 1978, skriven av pseudonymen Erasmus Montanus (Eive Tungstedt. Läs mer om denne minst sagt säregne herre här, här och här). En skrift i den populära ruffel-och-båg-genren, som florerade inom svensk postorder-underground innan internets genombrott, men som idag är så gott som helt förpassad till nätet. I det här fallet handlar det, som titeln antyder, om hur man skaffar sig falska diplom, intyg och titlar med hjälp av diverse ljusskygga institut världen över. Föredraget mottogs med ovationer och kommer säkerligen att följas av fler i framtiden. Önskemål väcktes redan vid sittande bord om att 1600-talets Johnny Bode – skalden och bedragaren Lars Wivallius – ska vara föremål för nästa. Den som kommer till årsmötet 5 januari lär få se.

gravsten*Bosse Sjökvist berättade även om arbetet med tv-dokumentären om Johnny Bode och hans liv, för närvarande med arbetsnamnet ”Ingen tid för kärlek”. Filmteamet har gjort en rad intervjuer, bland annat med Bodes österrikiska exfru Inge Pelz, som fortfarande lever. Man har även hittat tidigare okända foton på Bode, där han till exempel spelar fotboll och pingis iförd kortbyxor. Sannolikt en syn för gudar! Fortfarande återstår dock intervjuer att göra, och framförallt måste frågan om finansiering lösas, eftersom en rad arkiv runtom i Europa är inblandade och kommer att vilja ha betalt. Många tunga finansiärer är dock redan med på vagnen och arbetet fortskrider. För närvarande beräknas filmen vara klar i slutet av 2014.

*Bosse pratade även i Radio Göteborg om mötet ett par dagar senare. (Lyssna här, Bosse börjar snacka efter 2 timmar och 41 minuter, bara att spola fram.) Gravstenen som han nämner tillhör en viss Harry Åbonde och kan beskådas på Kvibergs kyrkogård. Ett föredöme för alla som funderar på att dö någon gång. Skriv ditt testamente redan nu och bestäm vad som ska stå på din sten!

 

7 kommentarer

 1. Ingmar Norlén skriver:

  Mannen med gravstenen var ju också lite skum om jag inte minns fel. Visst drev han p-klubbar?

 2. Ingmar Norlén skriver:

  Ja, namnet är ju så speciellt att det fastnar. I början av 1970-talet skärpets lagen för porrbranschen. Jack Vogel som drev Hönan Agda var instämd till en rättegång som jag bevakade och Harry Åbonde fanns, vill jag minnas, i utkanten av det målet.

 3. Ingmar Norlén skriver:

  Hönan Agda är väl den mest välkända och har varit det i mer än 45 år. Det finns väl kvar än idag skulle jag tro, vid Svinesundsbron. Åtminstone skymtade den i buskaget när jag åkte där för några år sedan. Ägaren snodde namnet från Cornelis Vreeswijks kända visa.

 4. Ingmar Norlén skriver:

  Har kollat – jo, Hönan Agda kacklar vidare vid Svinesund.

  https://honanagda.se/

Leave a Reply