Inlägg 100 – Johnny talar från bortom graven

maj 7th, 2015 by Gustaf

Så har vi alltså kommit fram till det hundrade inlägget på den här hemsidan (texterna på den gamla sidan oräknade). Passande nog får vi här höra Mästaren själv tala till oss i en inspelning där man verkligen får en bild av hans person och framtoning.

knappuppDet handlar om en inspelning gjord en höstdag 1966 hos Povel Ramels skivbolag Knäppupp. Johnny Bode  hade infunnit sig för att på egen begäran framföra några av sina alster, som en sorts provspelning. Povel Ramel själv var inte närvarande, men däremot hans kapellmästare Allan Johansson. Johansson spelade in det drygt timslånga framträdandet på band, och det som nu kan avnjutas är ett utdrag från detta.

Povel Ramel gav inspelningen till Bodes levnadstecknare Ingmar Norlén, som i sin tur skänkte allt sitt researchmaterial till dokumentärfilmaren Bosse Sjökvist år 2009. Dessutom har detta klipp tydligen funnit vägen till Fredrik af Trampe, som nu gör hela mänskligheten tjänsten att offentliggöra det på internet. (Trampe har på senaste tiden lagt upp en rad sällsynta Bode-inspelningar, så kolla in hans youtubekanal.)

Inspelningen börjar med att Johnny Delgada ”påar” sig själv såsom tillhörande sitt eget produktionsbolag Victoria, enligt honom själv baserat i London. Han framhåller även sin (falska) Kammersänger-titel från Wien som han fått av ”Joseph Goebbel (sic) i närvaro av ministerpresident Quisling”. Sedan framför han en svensk översättning av Höpolka från sin österrikiska succéoperett Liebe in Tirol.

Därefter vidtar en fantastisk presentation av Bodes musikalversion av Hasse Ekmans sexkomedi Gungstolen (1961). Detta projekt hade i själva verket stoppats av Ekman, men det låtsas inte Johnny Bode om för fem öre. Tvärtom. Internationell succé är nära förestående, involverande bland annat nevön till chefredaktören på Der Stern (”en liten tidning som kommer ut i Hamburg en gång i veckan eller nåt sånt där”) samt generalkonsul Blattsheim (?) och hans lilla dotter.

Eftersom Ekman-musikalen aldrig blev verklighet är det dessutom intressant att höra lite av Johnnys kompositioner. Frågan är dock hur stor succé den blivit ens om Hasse Ekman givit Johnny fria tyglar. Speciellt textmässigt känns det som om det finns en del kvar att göra.

På resten av bandet finns (enligt Ingmar Norléns uppgift) bland annat en imitiation av Karl Gerhard samt Johnny Bodes egenkomponerade reklamsånger för Zingo och Pripps (den sistnämnda till melodin av Helan går.) Tyvärr får vi inte höra det här, men kanske kommer mer framöver?

Hur gick det med engagemanget för Knäppupp då? Som man kunde förvänta sig.

– Visst hade det varit roligt att kunna presentera Johnny på scenen, men med vetskap om vad han hade kunnat hitta på utanför engagemanget var det omöjligt, sade Povel Ramel till Ingmar Norlén.

2 kommentarer

  1. Henrik Påhle skriver:

    Det var fantastiskt att få höra tre nya låtar med Johnny. Kunde blivit nåt på Knäppupp helt klart. Men man kan ju inte inleda en demoinspelning med att hävda med bestämdhet att man blivit utnämnd till kammersänger av ”Joseph Goebbel”. Då har man s.a.s lagt krokben för sig själv.

  2. torvid skriver:

    Just det, Henrik. Lite dum referens där. Men det är ju viktigt att det inte blir något dividerande om titlarna.

    Det är kul att höra på en inspelning hur van han är att prata på om saker, och också kul när han måste stanna upp en aning innan han kommer på att det är öhhmmm just det, chefredaktörens nevö som bearbetar översättningen. Sedan kommer han igång igen och drar en rad namn med stor säkerhet.

Leave a Reply