Jacques, Johnny & Jimi

november 13th, 2016 by Gustaf

På lördag den 12 november kom det tråkiga beskedet att författaren, musikern, sångaren och poeten Jacques Werup har avlidit.

Jacques Werup (1945-2016). Foto: Adam Haglund

Jacques Werup (1945-2016).
Foto: Adam Haglund/Wikipedia

Malmösonen Werup gav ut över 40 böcker. Däribland  sina memoarer i två volymer: Levande tillsammans (2006) och Medan jag levde (2011). I den andra boken berättar han om ett häpnadsväckande möte 1967. Utan att spoliera läsupplevelsen alltför mycket kan vi berätta att det utöver en halvnaken Johnny Bode, omfattar en stupfull jazzklarinettist, en individ kallad Blöffe och – en ung Jimi Hendrix!

Tyvärr blev det aldrig av att någon från Johnny Bode-sällskapet hann prata med Jacques Werup om detta, men hans skildring talar i allra högsta grad för sig själv.

Och eftersom jag i ett offentligt sammanhang, dvs i Kalle Linds podcast Snedtänkt (det mest delade avsnittet av podden hittills, till och med) satt frågetecken runt att en sång från Bordellmammas visor (1968) skulle ha framförts ett år tidigare, vill jag passa på att ta ett steg tillbaka på den åsikten. Att Rondex gav Bode uppdraget att göra LP:n berodde ju på att han redan framfört åtminstone åtminstone en av sångerna live. Vad säger att han inte hade skrivit flera av dem redan tidigare? Tvärtom finns det ju nu ett vittnesmål om detta.

Läs kapitlet här

Medan jag levde kan beställas från Adlibris eller som e-bok direkt från förlaget.

 

Leave a Reply