Johnny Bode, Nacka Skoglund och Bleka Greven

januari 2nd, 2015 by Gustaf

Vi inleder 2015 med denna något röriga Expressen-artikel från 2007. Den kretsar kring ett foto taget under fotbolls-VM 1958, då Johnny Bode var på Sverigebesök från Österrike och försökte få sin operett uppsatt på Oscarsteatern. (När han inte använde en rullstol för att kunna smita in gratis på matcherna förstås.)

Med Nacka Skoglund m flJohnny Bode håller hov på restaurang Ambassadeur 1958. Foto ur Karl Bertil Perssons samling.

Fotot kan ses som ett prektexempel på Johnnys förmåga att omge sig med diverse – mer eller mindre osannolika – kändisar för att kunna sola sig i deras glans. Med tanke på hans stora fotbollsintresse var det säkert också en extra fjäder i hatten att kunna få Nacka Skoglund till bordet. (Ser inte Skoglund ut rätt mycket som Björn Ranelid med sin uppknäppta skjorta, förresten?)

I sammanhanget kan vi även tipsa om detta brev från käre Johnny till hans kusin Jerker Kilander, skrivet kort innan Sverigebesöket. Eller varför inte denna post om Per Meurling, mannen i mörk kostym som syns längst fram, tvåa till vänster på bilden.

God fortsättning!

EDIT: Nu (2019) slår det mig plötsligt: den oidentifierade blondinen bredvid Nacka Skoglund kan mycket väl vara Johnnys dåvarande fru, Ingeborg ”Inge” Pelz. Han skriver ju om henne i brevet till Jerker Kilander och att hon ska med till Sverige. Tittar man på de bilder som finns på paret i Wien ser det alls inte olikt ut.

Leave a Reply