Johnny Bode-priset 2017 till Mona Sahlin

januari 15th, 2017 by Gustaf

Johnny Bode-sällskapet ger 2017 års Johnny Bode-pris till före detta riksdagsledamoten, ministern, partiledaren och samordnaren Mona Sahlin.

Priset delas ut till en kulturpersonlighet eller annan offentlig person som under det föregående året agerat i kompositören, sångaren och skandalartisten Johnny Bode-Delgadas anda, på så vis att han eller hon trampat i klaveret, skapat en skandal eller på annat underhållande vis visat fräckhet och/eller ställt till det för sig själv och sin omgivning.

Priset består av ett diplom samt en summa pengar som Johnny Bode-sällskapet redan festat upp på en bättre restaurang. För Mona Sahlins del rör det sig om 5 891 kronor och 50 öre som sällskapet åt och drack gott för på Drottning Kristinas Jaktslott i Göteborg under sitt årsmöte den 5 januari. Kvittona har bifogats diplomet som vi skickat till Sahlin. Dessutom skänker vi henne ett par vita handskar med Johnny Bode-sällskapets logotyp på.

Presentation av vinnaren:

Mona Sahlin har varit ett känt namn inom svensk politik ända sedan 1982, då hon som 25-åring kom in i Sveriges riksdag. Sin högsta punkt i karriären nådde hon 2007 – 2011, när hon var partiledare för Socialdemokraterna.

Nästan lika lång tid har hennes karriär kantats av skandaler. Det har varit allt från obetalda skatter och upprepade ärenden hos kronofogden till hundratals parkeringsböter, svartavlönad dagmamma, åratal av bortglömda avgifter till facket, missad tv-avgift, körförbud på flera bilar och företag som fått likvideras för att undvika konkurs.

2006 ordnade hon en praktikplats åt sin dotter på Sveriges ambassad i Washington i strid med UD:s regelverk.

Den så kallade Toblerone-affären 1995, när det avslöjades att Mona Sahlin gjort privata köp för 53 174 kronor på sitt tjänstekort, innehar en särställning. Men i praktiken har det varit näst intill årliga blåsväder sedan början av 1990-talet, och även senare har hon betalat middagar och taxiresor med tjänstekortet.

Det var även Mona Sahlin som införde begreppet “time out” i politiken. Det vill säga att sluta delta i riksdagsarbetet men fortsätta kvittera ut arvode. Efter Toblerone-debaclet reste hon på skattebetalarnas bekostnad till Mauritius tillsammans med sin familj, en asssistent och två livvakter.

I maj förra året avgick Mona Sahlin från tjänsten som samordnare mot våldsbejakande extremism. Detta efter att Expressen avslöjat att hon skrivit falska intyg åt sin före detta livvakt. Tack vare att hon uppgivit att hans lön var tre gånger högre än den verkligen var kunde mannen, som Mona Sahlin beskrivit som “min absolut bästa vän” köpa bland annat en lyxlägenhet på Solsidan i Saltsjöbaden och en exklusiv sportbil. Intyg skrevs på myndighetens officiella brevpapper.

Det har också visat sig att Sahlin skrivit brev på samma brevpapper till amerikanska ambassaden och vädjat om att misshandelsdömde MMA-stjärnan Alexander “The Mauler” Gustafsson skulle släppas in i USA så att han kunde tävla där. Sahlin var senare och såg The Mauler tävla i Texas. Hon har även fått fribiljetter till minst en av hans matcher.

Efter att Mona Sahlin avgick som samordnare har hennes arbete kritiserats både av hennes efterträdare, av en utredning som regeringen tillsatt och av kulturminister Alice Bah-Kunke. Bland annat har det visat sig att anhöriga till misstänkta extremister och andra tipsare som ringt in ofta mötts av en telefonsvarare. Mona Sahlin har dock avböjt alla kommentarer.

Hon har nu statsrådspension på 55 000 kronor i månaden fram till dess att hon fyller 65 år och kan gå i vanlig pension.

 

Juryns motivering:

Johnny Bode-priset delas normalt ut främst till artister och andra kulturpersonligheter. I år har vi dock valt att uppmärksamma det svenska politiska etablissemangets mest uthålliga skandalkändis.

Det speciella med Mona Sahlin är inte varje enskild incident i sig, utan att hon i likhet med Johnny Bode aldrig slutar förbluffa allmänheten med nya tilltag. Hon har likaså haft en enorm förmåga att göra comeback.

Vi är övertygade om att vi ännu inte sett det sista av Mona Sahlin, även om hon just nu kanske befinner sig ganska långt från när hon var statsministerkandidat. Till skillnad från Johnny Bode är hon nämligen mycket socialt kompetent och har inte för vana att rasera sina inflytelserika kontaktnät.

Tack för festen, Mona, det smakade utmärkt!

PS. Här kan du läsa mer om priset och tidigare pristagare.

55 kommentarer

 1. Styrman Jansson skriver:

  Vilket fantastiskt val av vinnare!
  Ett klockrent beslut.
  Likt Johnny att gång på gång sänker sin karriär.
  Men efter varje ny skandal bara sonika resa sig helt obekymrade och vandra vidare mot nästa skandal!

 2. Johan Grimm skriver:

  Bra där! Var det Toblerone till kaffet?
  Jag ber om att få rekommendera mig.

  //Med vänlig hälsning, er tillgivne J Grimm

 3. Christer Larsson skriver:

  Ett mycket bra, men svårt val då det går tretton aspiranter på dussinet numera.

  • Johan Persson skriver:

   Det måste vara jättesvårt med så många väl kvalificerade räcker 13 på dussinet?
   Hyfsat val.

 4. Johan Lilliehöök skriver:

  Heja!
  Det absolut mest märkliga med denna människa – är att det statsbärande partiet under alla dessa år hållit henne om ryggen!?
  Säger kanske mer om hur ruttet och förljuget det partiet är än om Monas bedrifter i sammanhanget?
  Så – detta bottennapp till Homo Sapiens utan vare sig moral eller etik lär fortsätta med sina tilltag varthelst hon ges möjlighet – vänta bara! 🙂
  Vänligen // Johan L.
  P.S. Hur blir man medlem i detta illustra sällskap? D.S.

  • Gustaf skriver:

   Tack för hejaropen. Men håll gärna igen på invektiven. Vi försöker hålla en trivsam ton runt detta pris. Det är ju trots allt uppkallat efter en underhållare.

   När det gäller medlemskap, se under fliken ”Bli medlem” högst upp på sidan.

 5. Stefan Klein skriver:

  Vill redan nu passa på att nominera Dan Eliasson till 2018 års pris. Om han inte ännu kvalificerat sig lär han hinna göra det under året.

 6. ulf bohlin skriver:

  Skandal, Mona kommer aldrig att ta emot detta för ni har inte druckit tillräckligt , summan har ju en siffra för lite

 7. Martin Eriksson skriver:

  Grattis Mona! Nu blev du väl glad? =)

 8. Anders Lundgren skriver:

  Grattis till ett omsorgsfullt och väl genomtänkt val av pristagare.

 9. Janne skriver:

  Ett mycket bra val,kandidater till nästa år finns det gott om ,men att komma upp till årets kaliber kan nog bli svårt,men lycka till.

 10. Lars Lönegren skriver:

  Mycket underhållande läsning!
  För mig speciellt som jag minns Jonny Bode personligen. Mina systrar och jag påbörjade en resa med tåg (flyg fanns inte då) från Stockholm till Barcelona för att fira jul med våra föräldrar som flyttat till Sitges.
  Detta var 1959 och vi kom i slang med en man som var väldigt skrytsam. Han presenterade sig också och vi fick höra mycket om hans bedrifter…..
  När det gäller valet av Mona Sahlin så är det verkligen mitt i prick.
  Tack för er presentation!

 11. Olal skriver:

  Hej!
  Dan Eliasson har verkligen kvalificerat sig till 2018 års pris.

 12. Kristian Jonsson skriver:

  Konstaterar att sällskapet ser seriöst, stiligt och sällsamt förtroendeingivande ut. Utur denna församling kan bara riktiga bedömningar utfalla, vilket vi nu ser ett exempel på!

 13. Stefan Jansson skriver:

  Ett utmärkt val av pristagare. Tycker hon borde kvalificera sig som hedersmedlem av detta illustra sällskap. Kanske skulle tipsa Grönköpings Veckoblad om en bra kandidat till borgmästare.

 14. Tomas Olsson skriver:

  Hon är nog inte borta, jag tror att hon blir chef för Migrationsverket.

 15. Tomas Bornestaf skriver:

  Sahlin till Schweiz, gott om god choklad, som ambassadör. Kan förbereda en ny försäljning av Gripen. Juholt får ju åka till Island – men där blir det inga flygplansaffärer – man har ju inget flygvapen. Men Mona kan hon!

 16. Bjarne W skriver:

  Grönköping har även ett statsråd, Joel Eriksson (S), som Sahlin kunde lämpligen efterträda för en ny lovande karriär.

 17. Olof Björngreen skriver:

  Genialt!

 18. ulf bergquist skriver:

  Aldrig tidigare har ett större pris utdelats till en en person som är mer förtjänt av detta priset!
  Ett alldeles förträffligt och briljant av av Sällskapets styrelse!

 19. ulf bergquist skriver:

  …….val av Sällskapets…..

 20. Kent Karlsson skriver:

  Hejsan !

  Såg erat pris för detta år och undrar hur man kan bli medlem i eran underbara grupp ? Om någon av er har vägarna förbi Los Angeles se då till att komma andra Fredagen i varje månad så jag kan bjuda in er till Kungliga Svenska Lunch Gänget här i Los Angeles.

  Kent Karlsson
  310 245-8352

 21. Anders Drefeldt skriver:

  En perfekt val , Finns ingen annan i Sverige som har gjort sig mer förtjänt av detta nobla pris

 22. Christer Nygren skriver:

  Inte ett år försent att detta dygdiga liv i dus prisas.

 23. R.Lindholm skriver:

  Jag gratulerar till ett utmärkt val. Mona personifierar verkligen det som priset representerar.
  Personligen anser jag att hon överträffat Johnny Bode flera gånger om.
  Mitt enda lilla klagomål är att hon borde fått detta pris långt tidigare och oftare.
  Nu ser jag med spänning fram emot pristagarens fortsatta karriär i samma anda.

 24. Claes B. Pettersson skriver:

  Sällskapet går från klarhet till klarhet!

 25. pekka karvonen skriver:

  Jag vill passa på att felcitera Mona så att den sanna andemeningen kommer fram:
  ”Det är sexigt att se andra betala skatt!”

 26. Hagge Dagge skriver:

  Skrattretande 😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃

 27. Annika skriver:

  En utomordentligt värdig mottagare av detta eminenta pris. Mona är givetvis inte nedslagen av sin nuvarande situation utan kommer att dyka upp igen och åter överraska oss med sina tvära kast och oväntade vändningar inom genren ”makalösa skandaler”. Stort grattis till Mona. Hurra!

 28. Tony skriver:

  Såg att Mona S hade vunnit ett pris och jag tänkte ”men va fan”. Tyckte Johnny Bode verkade bekant så jag blev tvungen att kolla upp detta. Efter att ha läst hans wikipedia-sida inser jag det geniala i prisutdelningen. J.B. var en färgstark karaktär till skillnad från dagens grå/beige människor. Borde fan vara en nationell helgdag uppkallad efter honom.

 29. Kalle Sheven skriver:

  Genialt! Det självklara valet om man tittar på det såhär i efterhand. Skål på er, systrar och bröder!

 30. M. Sahlin skriver:

  Äntligen!

 31. Dan Laurin skriver:

  Kan man få föreslå Gudrun Schyman (Gudrun skyr man)som nästa års deltagare? Om hon inte redan fått priset, förstås!

 32. Klas Govert skriver:

  Har träffat Mona Sahlin på ett bröllopp en gång. Utomordentligt trevlig kvinna. Helt i Johnny Bodes anda. Att få Johnny Bodes pris är nästan detsamma som att vara folkkär. Grattis Moba!

 33. Smedpeter skriver:

  Mona i all ära, men jag tror Maud Olofsson har kostat samhället mer pengar (NUON-affären) och Maud hade nog varit en mer ”värdig vinnare”…

 34. MrT skriver:

  Är inte Sverige fantastiskt!

 35. Per Lannfelt skriver:

  Ett bra val!
  Sällan har det väl funnits en mer ovärdig vinnare.

 36. Jens Söderberg skriver:

  Sällan har någon mer välförtjänt fått det priset.

 37. Sune Nylén skriver:

  Nu får vi bara hoppas att hon tar emot det också
  och förstår att använda handskarna på rätt sätt, för att med dess hjälp kraftigt bearbeta de undre regionerna på gubben där hemma, så att det, så att säga, kilar iväg för honom.

 38. attila mészáros skriver:

  Om jag hade gjort mig skyldig till en bråkdel av alla hennes tilltag hade jag skakat galler för länge sedan. Jag har tydligen valt fel yrke och fel partitillhörighet.
  mvh Attila

 39. Henrik Persson skriver:

  En värdig och välförtjänt mottagare.

  Det blir svårslaget nästkommande år, men det finns ett oändligt mått av skrupelfrihet i världen, så man skall nog inget annat ha än förtröstan däruppå.

  /

 40. Ingrid Eckerman skriver:

  Ser sällskapet förtroendeingivande ut? Ja, som vilken gammal traditionell akademi som helst. Jag kan bara urskilja en enda kvinna på bilden. Kanske ska ni då hålla er till samma fördelning när det gäller nomineringarna? Dvs. en av cirka 18 är kvinna, övriga ska vara män?

 41. Petter Filip skriver:

  En fantastisk vinnare, som fortsätter skapa rubriker även efter hon fått det finaste av priser.

 42. Dean martin skriver:

  Ett utomordentligt val. Jag blir även varm om hjärtat när jag på den fina middagsbilden ser så många upplysta och hederliga samhällsmedborgare. tack!

 43. Johan Hansson skriver:

  Mycket bra val! Klockrent…

 44. ÄNTLIGEN! 🍸🍻🥂🍾

 45. Rock Olga skriver:

  GRATTIS MOUNA , DU KOMMER ATT GÅ TILL HISTOTIRN PGA DINA HISTORIER

 46. Virre skriver:

  Klockrent!
  Hur kan jag bli medlem eller bidra till johnnybode!!

 47. Peter Johanson skriver:

  Jag trodde aldrig att jag skulle rekommendera ett pris till Dan Eliasson, men han är den perfekte kandidaten. Bara Mona Sahlin skulle kunna hota honom och hon har redan fått sitt pris. Varje gång Danne öppnar munnen, levereras nya pinsamheter. I november lovade han att brottsstatistiken hade vänt neråt och att med början i januari 2017 skulle polisen bli bättre och klara upp fler och fler brott. Efter Dannes löften om enorma polisiära förbättringar, parat med Rinkebykravallerna, Drottninggatan, mord, mordförsök, knivskärningar, misshandel och våldtäkter var och varannan dag, så finns det ingen konkurrent till priset. Att han dessutom har skrivit och framfört låten ”Knulla i Bangkok” visar att han är Johnny Bodes tvillingsjäl.

 48. Lasse Berglund skriver:

  Maud Olofsson är en given kandidat. Har någon person kostat skattebetalarna så mycket pengar? Ändå har hon alltid varit lika glad och käck. 😊

 49. Synnöve Trosell skriver:

  Detta var det mest lärorika jag har läst i dagens läge. Visste inte att ni fanns så bra skrivit om Mona bara att gratta Mona
  Jag ser framemot kanditater.

 50. Henrik Carlborg skriver:

  Ett utmärkt val! Men är ni inte oroliga för att Mona tar restaurang-kvittot och försöker dra av det i deklarationen?

 51. sigurd89 skriver:

  Mycket medryckande inlägg

Leave a Reply