Johnny Bode-priset levlar upp

januari 29th, 2023 by Gustaf

Uppmärksamheten runt priset fortsätter att öka för varje år som går. 2023 nåddes flera nya nivåer.

Förutom ett mycket stort genomslag på sociala medier, där Facebook-inlägget efter en vecka hade en räckvidd på drygt 147 000 personer och Twitter-posten påstods ha lästs av 162 000 (vilket känns som fler än vad svenska Twitter har användare, men det är väl nåt Elon Musk hittat på), så nådde nyheten omgående ut till Sveriges redaktioner.

TT skrev en text som kablades ut bara någon timme efter pressmeddelandet och togs in av eller refererades i ett mycket stort antal tidningar. Däribland DN, Aftonbladet, Sydsvenskan, Nöjesguiden, Borås Tidning, Omni, Västerbottens-Kuriren, Falköpings Tidning, Vimmerby Tidning und so weiter.

P4 Skaraborg och P4 Göteborg gjorde egna inslag baserade på TT, medan P4 Kronoberg var mer ambitiösa och intervjuade styrelseledamot Gustaf Hulting som även fick sjunga en stump.

Den stora milstenen var dock att SVT:s Kulturnyheter gjorde ett eget inslag för första gången. Det innebär att den sista bastionen nu är intagen, efter DN Kultur och Kulturnytt i P1. Bom succés!

Diverse högerextrema ”alternativmedier” plockade upp nyheten liksom vänstermotsvarigheten Aktuellt Fokus, samt konservativa Bulletin (gissningsvis besvikna att de inte fick priset i år heller). Även media- och reklambranschtidningen Resumé skrev en artikel.

Utomlands spreds nyheten i Finland av svenskspråkiga Vasabladet och Österbottens Tidning.

En helt ny twist på det hela inträffade efter en vecka när Margaux Dietz själv ringde upp en något förvånad ordförande Görfelt. Detta införlivades sedan i hennes nya Q&A-video som publicerades dagen efter. (Stycket om priset kommer cirka 14 minuter in i filmen.)

Både en beundransvärd chutzpah från Dietz och en oerhört intressant metaeffekt, där Sällskapet och Dietz symbiotiskt bekräftar varandra och det blir oklart vem som egentligen håller i taktpinnen. Vi vet inte hur detta egentligen ska tolkas, men i Johnny Bodes anda njuter vi av både uppmärksamheten och absurditeten!

Tags:

Leave a Reply