Johnny Bodes stipendium och pris

november 24th, 2012 by Gustaf

Johnny Bode-sällskapet har beslutat att från och med i år instifta ett Johnny Bode-pris som ska delas ut på årsmötet varje år. Men innan vi berättar mer om det så är det dags att informera om ett pris som redan finns och som faktiskt är instiftat av Johnny själv, nämligen:

JOHNNY BODE DELGADAS STIPENDIUM

Bakgrunden är som följer. När Johnny Bode dog var han luspank. Men en sak hade han kvar, nämligen rättigheterna till mycket av den musik han komponerat under sitt produktiva liv. Dessa pengar beslöt han att testamentera till en stiftelse, vars uppdrag det enligt testamentet är att till ”skånskfödda manliga och kvinnliga upphovsmän av populärmusik, operett, schlager, vis- och filmmusik, utdela årligt stipendum, vilket dock ej må tillfalla upphovsman av så kallad popmusik.”

En sådan stiftelse bildades också vid Johnnys död 1983, och redan 1987 hade det inkommit tillräckligt mycket upphovsrättspengar för att det första stipendiet skulle kunna delas ut. Till en början var prissumman 5 000 kronor, men med tiden har summan höjts till 10 000 kronor.

Att definiera vad som i dagens musikklimat skiljer ”populärmusik” från ”popmusik” är emellertid inte det lättaste och därför har kompositörer inom ganska skilda gebiet fått stipendiet. Sedan 1987 är pristagarna: Anders Ekdal, Anders Neglin, Anders Glenmark, Niklas Strömstedt, Gert Willy Berndt, Hans Alfredson, Nisse Hellberg, Bert Månsson, Michael Saxell, Jan Sigurd, Ale Möller, Danne Stråhed, Tobias Neumann, Hanna Åberg, Sven Kristersson, Margareta Nilsson, Bosse Saxell och Leif Carlsson. (Utdelningen skedde under en period vartannat år, men numera koras en stipendiat varje år igen.)

2012 går Johnny Bode Delgadas stipendium till Anderz Wrethov. I stiftelsens pressmeddelande beskrivs han så här:

Anderz Wrethov är en framgångsrik skånsk låtskrivare, artist och musikproducent med hela världen som sitt arbetsfält. Anderz, som sjunger och spelar piano och gitarr, har skrivit och producerat sånger för bland andra Arash, Günther and the Sunshine Girls, Frida, Hasse Andersson, Markoolio, Bobby Farrell, Samantha Fox och Emil Sigfridsson. Dessutom har han skrivit låtar åt en rad asiatiska megastjärnor. 1999 vann han ”Sikta mot stjärnorna” som Bryan Adams.

Som kompositör har Anderz deltagit i den svenska melodifestivalen två gånger – 2006 med ”Like Fire Tonight” och 2008 med ”Upp o hoppa” – och han är en av upphovsmännen bakom Arashs låt ”Always”, som kom trea i Eurovision Song Contest i Moskva 2011.

2011 sjöng Anderz, som numera arbetar under artistnamnet Wrethov, den officiella VM-låten för det svenska damlandslaget i fotboll, ”One Love One Goal”.

Stiftelsens styrelse består av journalisten-författaren Ingmar Norlén, skådespelerskan-sångerskan Lillemor Dahlqvist, journalisten Christer Borg och musikern-estradören Mikael Neumann, dessutom med Johnny Bode-sällskapets ordförande Gustaf Görfelt som adjungerad medlem.

De motiverar utnämningen med att Anderz Wrethov  är ”en fin representant för det svenska musikundret, som med stor framgång lyckats sprida sina egna slagkraftiga poplåtar. Anderz Wrethov har som skapare av starka melodiska sånger och bra texter lyckats fånga en betydande publik. Hans musikaliska fantasi och förmåga att anpassa sitt skrivande till olika genrer och stilar gör att ett stort antal toppartister runt om i världen framgångsrikt framför hans låtar. Lägg därtill att Anderz är en betydande musikproducent med förmåga att hitta nya sound och idéer till sina produktioner”.

Priset på 10 000 kronor kommer att delas ut på Hotell Savoy i Malmö tisdag den 27 november 2012 klockan 19.

Från Johnny Bode-sällskapets sida anser vi att Anderz Wrethov utan tvivel är en värdig mottagare av priset. Hade Johnny Bode Delgada levt idag hade han säkert med stort nöje skrivit musik åt Samantha Fox, Markoolio och Günther and the Sunshine Girls. Melodifestivalen och Eurovision hade också varit självklara mål för honom. Att Anderz Wrethovs melodi ”Upp o hoppa” i melodifestivalen 2008 framfördes av Frida Appelgren, mest känd för den ekivoka sommarplågan ”Dunka mig gul och blå” är naturligtvis något av en extra bonus i sammanhanget. Och vilken bättre lokal kan finnas för att dela ut priset än Hotell Savoy, skådeplatsen för Johnny Bodes julskinke-kupp 1974?

Nu över till nästa offentliga utmärkelse, nämligen:

JOHNNY BODE-PRISET

Detta pris är till skillnad från stipendiet en nyinstiftad utnämning, och kommer att delas ut första gången på Johnny Bode-sällskapets årsmöte den 5 januari 2013.

Om stipendiet tar fasta på det som Johnny Bode själv ville bli ihågkommen för, nämligen sin musik, så är priset instiftat till minne av något som han blivit minst lika (ö)känd för, nämligen hans leverne. Givetvis är det därför ett pris som delas ut med glimten i ögat.

Så här lyder Johnny Bode-prisets kriterier:

Priset går till en artist eller annan kändis som under det senaste året agerat i Johnny Bodes anda, på så vis att hon/han trampat i klaveret, skapat en skandal eller på annat underhållande sätt visat fräckhet och/eller ställt till det för sig själv och sin omgivning.

Extra meriterade mottagare är personer som trots upprepade självförvållade motgångar vägrar att ge upp, utan envetet kämpar på, starka i tron på sig själva. Priset bör på inget sätt ses som ett hån utan är en uppmuntrande klapp på axeln. Johnny Bode-sällskapet står alltid på underdogens sida och vet att varje kulturellt verk av kvalitet förr eller senare finner sin publik. Ibland tar det bara lite tid!

Pristagaren väljs av en jurygrupp som utsetts på senaste medlemsmötet eller av föreningens styrelse. Medlemmar i Johnny Bode-sällskapet kan nominera lämpliga kandidater, men det är juryn som bestämmer i slutänden. Vem som mottar priset blir offentligt på årsmötet och meddelas därefter omvärlden. I sitt val av pristagare uppmanas juryn visa god dålig smak.

Själva priset består av en summa pengar som jurygruppen under arbetet festar upp på offentlig lokal, eventuellt i samarbete med goda vänner och andra förbipasserande. Summan bör vara ansenlig och deltagarna uppmanas att äta och dricka så mycket de mäktar med. Vi vill ju inte att priset ska verka futtigt.

Notan och kvittot för restaurangbesöket (som alltså betalts med prispengarna) skickas därefter på posten tillsammans med ett diplom till pristagaren så att det når honom eller henne innan årsmötet.

Vem får priset för 2012? Kom på årsmötet eller följ utvecklingen via denna blogg och i massmedia för att få veta!


Tags: ,

Leave a Reply