Jubileet i bilder 1: Stadsvandringen

september 1st, 2019 by Gustaf

Så här tre veckor efteråt börjar kanske minnena bli dimmiga (om de inte var det redan från början) och det är hög tid för en bildkavalkad från den magnifika jubileumsfesten i Malmö.

I stället för att göra ett enda gigantiskt inlägg med en ziljard bilder, så väljer vi att göra flera olika med temaindelning från dagens olika moment.

Bilderna i detta och följande inlägg är tagna av Fredrik Tersmeden, Henrik Påhle, Gustaf Görfelt, Håkan Nordstrand och eventuellt några fler personer som vi glömt bort.

Vi tar det i kronologisk ordning och börjar med en serie bilder från stadsvandringen under dagen.

Vandringen var skapad av sällskapets sekreterare Fredrik Tersmeden och hans eminente vapendragare Mikael Falk. Tyvärr var Mikael förhindrad att delta, men Fredrik genomförde själv guidningen med den äran. Det var en strong prestation, eftersom vandringen tog 2,5 timme och genomfördes i högsommarvärme.

Rundturen tog sin start vid centralstationen och slingrade sedan hit och dit genom centrala Malmö.

Tersmeden och Falk hade dels letat upp alla tidigare kända kopplingar mellan Bode och Malmö från Ingmar Norléns och Bengt Nyquists böcker, Jacques Werups memoarer etc, men Fredrik Tersmeden presenterade också flera tidigare helt okända guldkorn.

Eftersom dessa upptäckter är tänkta att publiceras som artiklar här på sidan framöver, kommer vi inte att gå in i detalj på vad som sades i det här inlägget. Idéer om att göra ett tryckt häfte av hela vandringen har också dryftats, den som lever får se.

Ett överraskningsinslag var den gamle nöjesprofilen Lars Hector, som drivit flera legendariska etablissemang i Malmö, bland andra nattklubben Club Trocadero.

Han berättade om hur han drev restaurang Tunneln (nuvarande Mayfair Hotel) 1969, när Johnny Bode med entourage gjorde entré en kväll.

Ingen skandal inträffade, men Hector drog sig till minnes att sällskapet förutom av Johnny Bode och Lillemor Dahlqvist utgjordes av en samling mycket voluminösa och högljudda män, med Johnny som den mest högröstade. ”Han var medelpunkten, det var ingen tvekan om det. Det är roligt att ha fått se honom i verkligheten.”

Värmen var som sagt stark. Därför var det tursamt att sekreterare Tersmeden medfört en kylväska full med öl, som ordförande Görfelt fick rulla på en pirra genom Malmögatorna. I höjd med porrförlaget Rondex mycket hemliga adress öppnades skattkistan och vandrarna kunde läska sina torra strupar.

Fler och fler människor anslöt efter hand, och i vanlig ordning utgjorde publiken en brokig samling. Bland de tappraste fanns 50-årsjubilaren Lars ”Gasen” Magnusson (ej på bild) som genomförde hela vandringen i frack, komplett med vita handskar.

Väderprognosen var extremt darrig in i det sista, med risk för kraftiga skurar, vilket förklarar att en och annan vaxad jacka eller keps skymtar bland hawaiiskjortorna i publiken.

Till sist nådde vandringen sin slutpunkt, vilken var den samma som Johnny Bodes slutpunkt i livet, nämligen hans sista adress på Fågelbacksvägen 23A. Här vidtog närmast hysterisk fandom, när deltagarna turades om att fotografera sig framför porten och även trängde in i trapphuset och ringde på dörren till själva lägenheten.

Till lycka (eller kanske olycka?) för lägenhetsinnehavaren var denne inte hemma (alternativt vägrade att öppna) och fick därför aldrig veta vilken historisk bostad som hen lever i.

Efter denna värdiga klimax skingrades sällskapet för några timmars paus och andra aktiviteter. Fortsättning följer.

Leave a Reply