Marcus Birro får Johnny Bode-priset 2015

januari 24th, 2015 by Gustaf

Johnny Bode-sällskapet ger 2015 års Johnny Bode-pris till författaren, skribenten och kulturpersonligheten Marcus Birro.

Priset delas ut till en artist eller kulturpersonlighet som under det föregående året agerat i kompositören, sångaren och skandalartisten Johnny Bode-Delgadas anda, på så vis att han eller hon trampat i klaveret, skapat en skandal eller på annat underhållande vis visat fräckhet och/eller ställt till det för sig själv och sin omgivning.

Priset består av ett diplom samt en summa pengar som Johnny Bode-sällskapet redan festat upp på en bättre restaurang. För Marcus Birros del rör det sig om 4 068 kronor som sällskapet åt och drack gott för på restaurang Chateau Beirut i Göteborg under sitt årsmöte den 5 januari. Kvittot har bifogats diplomet som vi skickat till Birro. Dessutom skänker vi honom ett par vita handskar med Johnny Bode-sällskapets logotyp på.

Presentation av vinnaren:
Marcus_Birro_2012Marcus Birro är poet och författare, men idag kanske mest känd som skribent och sportkrönikör, och även från olika lek- och tävlingsprogram i tv. Under en stor del av 00-talet var han aktiv som programledare och krönikör i Sveriges Radio. Han har medverkat i programmet Kvällsöppet i TV4, deltagit som fotbollskännare i olika sammanhang och skriver krönikor i den Livets Ord-anknutna tidningen Världen Idag.

Birros kändisskap är inte bara en framgångssaga. Tvärtom har han under sin karriär hamnat i en lång rad blåsväder och kontroverser, allt sedan han började sin karriär i punkbandet The Christer Petterssons. Han har varit dålig förlorare och bråkat med domarna i Let´s dance, skrivit arga insändare om att hans insats i På spåret inte uppskattats nog, och tvingat Expressen att föra in rättelser då han i en krönika hävdat att RFSL vill legalisera prostitution.

2011 fick han sparken från Kvällsöppet efter att han deklarerat att han ville bli partiledare för KD. Incidenten ledde till att Birro tog familjen med sig och ”lämnade Sverige” för att under en tid bo i Rom.

Även i andra sammanhang har Birro visat sig svår att samarbeta med. Från början var han tillsammans med sin bror Peter Birro med och skrev manus till tv-serien Viva Hate, men blev under oklara omständigheter utköpt från att medverka.

Birro har en mycket stor fallenhet för att bli förorättad och kränkt. Genom åren har han rasat mot allt från feminister, vänstern och HBTQ-rörelsen till judendom, islam, fackföreningar, aktiv dödshjälp, Bokmässan, RFSU och sin gamla hemstad Göteborg. Ärkebiskop Antje Jackelén, Magnus Betnér och Lars Norén är några av personerna som varit föremål för hans harm.

Birros uttalanden via twitter har också gjort honom (ö)känd. Kraftig kritik har fått honom att vid flera tillfällen uttrycka att han lämnar twitter för gott, men han har alltid återvänt till detta och andra sociala medier efter ett tag. 2014 hann han lämna twitter både en och två gånger, efter kraftigt omdiskuterade tweets som ”Köper inte snacket om att ”religioner” är farliga. Vad har den största delen av världens terrorism gemensamt? Islam. Fakta.”.

Den förmodligen största skandalen Birro varit inblandad i under fjolåret följde i kölvattnet på hans omdiskuterade tweets, då han deltog i podcasten ”Radio Länsman” som är direkt knuten till den rasistiska sajten Exponerat. Därtill medverkade den ökända islamofoben Ingrid Carlqvist i samma program. Hela historien ledde till att Birro i november fick sparken från sin skribentpost på Expressen och dumpades av sitt förlag Pintxo. Eftersom han dessutom fått motta flera dödshot med anledning av sina uttalanden om islam, ledde händelsen till att Marcus Birro återigen deklarerade att han tänkte ”fly landet”. Det har senare visat sig att hans nya hemland är Härjedalen.

Juryns motivering:
Marcus Birro har i många olika sammanhang ställt till det för sig själv genom att på ett Johnny Bode-aktigt vis visa otakt och agera obetänksamt. Hans frispråkiga och hetlevrade sätt att tveklöst kasta sig in i kontroversiella ämnen har genom åren gjort många upprörda och vållat honom upprepade bekymmer.

Utmärkande för en god Johnny Bode-pristagare är dock även en förmåga att ständigt komma igen och ta nya tag, något som Birro många gånger visat prov på.

Marcus Birro har tidigare fått ta emot ett antal pris för sitt skrivande, men inget som hyllar hans förmåga till att väcka uppståndelse. På tiden då, tycker vi i Johnny Bode-sällskapet, att ännu en skandalernas man får vederbörlig uppskattning!

JB-priset 2015Tack för festen, Marcus, det var gott!

PS. Här kan du läsa mer om priset och tidigare pristagare.

 

4 kommentarer

 1. Björn Björnetoft skriver:

  Hej.
  Har arbetat med missbruksproblematik!
  Det ni beskriver i er motivering om varför Marcus Birro får ert pris, är för mig en beskrivning av en missbrukarpersonlighet!
  Självklart så har de personerna ett eget ansvar, men arbetsgivarna har ett behandlingsansvar. Frågan som kommer över mig är, hur många är det som har tillåtit Marcus Birro att vara verksam trots sitt missbruk. De ständiga ”övertrampen” som ni beskriver är ett typiskt beteende hos missbruksmentaliter samt är dessa personer oerhört lättkränkta med en, ofta blixtsnabb, helt oövertänkt agerande. Fast allt det där hade ni väl i åtanke när ni utsåg Marcus Birro till pristagare?!? Då ni har följt Birros övertramp så har det säkert kommit till er kännedom att Birro har en missbrukarmentalitet i ett aktivt missbruk. Jag tror att det var 1958 som WHO beslöt att missbruk var och är en diagnosterad sjukdom. Men då det är ett beteende problem så ses det aldrig allvarligt, utan som en karaktärssvaghet. Men det egna ansvaret kan aldrig bortses ifrån.
  Hälsningar
  /Björn Björnetoft

  • Lars "Larte" Karlsson skriver:

   Det jag undrar över Björn är om du tycker det är fel att ge MB priset?
   Det framkommer inte riktigt.
   Jag antar att du dock tycker det är fel.
   Om Johnny Bode – sällskapet är insatt i ämnet om missbrukarmentalitet framgår inte av sällskapets text inte heller om de känner till WHO:s beslut ifrån 1958.
   Och även om WHO tog beslutet 1958 så är inte missbrukarmentaliteten en speciellt känd sjukdom hos det svenska folket, trots att information kommer med jämna mellanrum.
   Som du skriver kan inte det egna ansvaret bortses ifrån och även missbrukare har en egen tankeverksamhet och är oftast medvetna om sitt missbruk och har när man inte är i botten en klar förmåga att tänka igen sina beslut.
   Att MB är oerhört lättkränkt är ju utom allt tvivel tydligt. Däremot om man kränker personer som man känner sig kränkt av i skriven form och återupprepar detta om och om igen även i muntig form och i debattforum så är det inte en blixtsnabbt och oövertänkt agerande.
   Detsamma gäller Björn Ranelid som liksom Birro går och sparar varje ”kränkning” för att i genomtänta stunder ge luft åt sin kränkhet genom att ofta ljuga och förminska personer som de ofta missförstått.

   Ska man alls få skämta med folk med missbruksproblem? Om inte så måste man innan veta om det finns ett missbruksproblem hos den personen, vilket är en oerhört svår uppgift även för den som jobbar med olika missbruk. Var och varannan människa har sitt eget missbruk, det är bara det att vissa missbruk märks mer än andra.

   Just nu när jag skriver detta är en gigantisk missbrukare, Donald Trump, farligt nära att bli världens mäktigaste man. Ska man låta honom vara och inte kritisera eller skämta om honom då han är en tydlig missbrukare inom samma missbruksområde som Birro?

   Var hamnar man till slut om alla måste ta hänsyn till allt även saker som man inte rimligen har en aning om?

   Dessutom kanske hela Johnny Bode – sällskapet har en gemensam missbruksproblematik: Att de genomtänkt vill ge uppmärksamma missbruksmentaliteter med priser!

 2. Sintram skriver:

  Jösses …

  Det finns knappast någon mening att försöka med er. Jag får nöja mig med att konstatera att ni är en samling pubertala puckon.

 3. Patrik H skriver:

  Björn Björnetoft, Björn Björnetoft. Det är möjligt att Birro gjort alla dessa saker pga av sitt missbruk, eller kanske inte. Han kanske bara en vanlig idiot. En idiot med en talang som han kastar i sjön. Jag tycker att lite kul att han får detta pris. Kan man vara främlingsfientlig och sedan skylla på sitt missbruk. Näää, ibland får man faaan skylla sig själv.

Leave a Reply