Nöjda miner i Västervik

april 9th, 2012 by Gustaf

– Hade vi missat det här, så hade vi ångrat det resten av våra liv! (Äldre par som hade åkt ända från Kalmar).

Ja, superlativerna bara haglade efter det musikaliska hyllningsprogrammet till Johnny Bode som Bo Fureby och pianisten Sören Petterson bjöd på i tisdags kväll. Och publiken – ett 40-tal – fick sjunga med i melodier som ”Bättre och bättre dag för dag” och ”Den gamla spinnrocken”.

Med i bagaget från Nossebro hade Bo Fureby inte bara sångröst och berättarförmåga utan även kläder och rekvisita. ”Zeppelinvalsen” illustrerades med hjälm och flygarglasögon, ”Timmerflottar-Sixten” med vegamössa och snusnäsduk – och så förstås ”Herre i frack”.

Ehuru part i målet tror jag att hyllningsprogrammet skulle ha glatt Johnny Bode! Han var ganska kerublik redan under sin livstid och det är inte svårt att föreställa sig hur han satt på ett moln, tittade ner och log belåtet åt det han fick höra och se den här kvällen…

Utställningen ”Johnny Bode 100 år” visas i Västerviks musikbibliotek & visarkiv t o m 21 april. Förhoppningsvis förmedlar den en helare och lite annan bild av Johnny Bode. Han hann ju med att göra så oerhört mycket mer än bara ”Bordellmammas visor”.

Text & bild: Marcus Brännström

 

Dessutom: Radio!

Leave a Reply