Rasister – nej tack!

april 17th, 2012 by Gustaf

Johnny Bode-sällskapet är en opolitisk förening och, som det står i stadgarna: ”toleransnivån för opassande uppträdande är naturligtvis hög”.

Med detta sagt vill vi i styrelsen dock undanbe oss människor som torgför rasistiska, främlingsfientliga eller fascistiska idéer. Vissa personer verkar tro att eftersom Johnny Bode (bland mycket annat dumt) under en period beblandade sig med nazister, så skulle det finnas någon sorts sympatier för denna sorts idéer inom JBS.

Inget kunde vara mer fel.

För oss är det viktigt att alla som är intresserade av att gå med i sällskapet ska känna sig välkomna. Vare sig man är hetero- eller homosexuell, inföding eller invandrare, moderat eller anarkist. Vi har en väldigt hög toleranströskel för allt – utom för intolerans.

Det betyder inte att vi frågar någon som vill vara med om deras politiska åskådning. Tvärtom. Vi tycker inte att politik har i Johnny Bode-sällskapet att göra. Så har du bruna åsikter men ändå vill vara med – håll dem för dig själv.

Vi behöver inte heller ”reklam” på högerextrema forum, den eller de som sysslar med det kan vänligen sluta.

För övrigt är det ganska absurt att vissa högerextremister verkar se en person som Johnny Bode som någon sorts meningsfrände.

Bodes pronazistiska engagemang under kriget blev en superflopp och det enda han lyckades åstadkomma med sin Norgevistelse var att förarga och genera tyskar och quislingar samt förstöra sin egen svenska karriär. Äventyret slutade som bekant med att han greps av nazisterna, placerades i det ökända Grini-fängelset och utvisades. På sin ålders höst sa Johnny Bode att engagemanget för nazismen var det enda i hela sitt liv som han verkligen ångrade.

Senare under livet bekände han sig till diverse politiska läror, allt eftersom vad som passade för stunden. Att viss rasism blandades in bland den massiva sexismen på ”Bordellmammas visor” kan knappast ses som något annat än ren provokation. Johnny Bode drack med vem som helst som ville betala och betedde sig, vad det verkar, lika illa mot alla. Han var knappast någon rasist.

en kommentar

  1. Hej, blev tipsad om att du skrivit om detta med Bode och rasism/nazism och det kan inte sägas nog många gånger. Bra skrivet, viktigt! Bodes minne får inte solkas av sådana människor som tror att han var nazist, håller helt med dig i din analys.

Leave a Reply