Sigurd Bode

september 11th, 2012 by Gustaf

Trots att Johnny Bode utsattes för tvångssterilisering på mentalsjukhus under 1940-talet, så var han inte barnlös. Redan som 15-åring lyckades han 1927 göra en jämnårig flicka gravid under en herdestund i Skara folkpark. Resultatet blev sonen Sigurd, ett barn som Johnny aldrig tog något ansvar för och som han aldrig träffade (utom en gång, när den vuxne Sigurd serverade Johnny mat på ett tåg, men då var ingen av dem medveten om vem den andre var, enligt Ingmar Norléns biografi.) På så vis upprepade Johnny det mönster som hans egen pappa Alvar grundlagt när han lämnade familjen vid Johnnys födelse. (Läs mer om detta här.)

Sigurd bytte efternamn till Bode på äldre dagar, men större delen av sitt liv hette han Jätbrink. En som kände Sigurd ”Sigge” Jätbrink i hans yngre dagar är Jan Nilsson i Lerum. Inför 100-årsjubileet i vintras skickade han en samling fotografier framkallade från diafilm och ett brev. Så här skriver Jan Nilsson:

Lerum 2011-12-21

Referererande till våra tidigare kontakter har jag nöjet att översända fotografier på Sigurd ”Sigge” Jätbrink/Bode. Korten är tagna utav mig sommaren 1968. Platsen är ”Porto Franko Ölkällare” på Marstrand som Sigge drev en sommar.

Lite historik:

Vi träffades 1958 då jag var anställd hos Ramells. Ramells var på 50-talet tillsammans med Landerö och Acke Jacobsson de stora radiohandlarna i Göteborg. Sigge och jag var anställda i filialbutiken på Östra Larmgatan 4. Sigge kom ifrån företaget Hermelins i Stockholm. Dessa levererade köksutrustningar till hotell och storkök. Vid sidan om hade vi ett stort intresse för musik . Jag var trumslagare och han gitarrist med sångDessa egenskaper (hans) lockade till sig flickor. Sigge hade en enastående röst och en fin repertoar. Han sjöng och tittade långt in i ögonen på publiken och det var full fart till långt in på nätterna. På morgonen var han pigg och alert.

Sigge hade boende på Mölndalsvägen i höjd med Lisebergs södra ingång. Vid ett tillfälle 1963 anmälde jag honom till en vokalisttävling på Rondo/Liseberg. Efter noggranna repetitioner sjöng han ”Kärleksvår” till Ronnie Hartleys orkester som ackompanjerade. Det blev ett enastående framträdande på scenen med mycket applåder. Tyvärr fick han en dålig placering. Rock n’ roll var då stort och Sigge som var lite äldre fick se sig slagen av flera ungdomar.

Sigge slutade på Ramells c:a 1965 och återgick till Hermelins under 1 år. Sedan öppnade han en liten ”Dagens rätt (slink in)” på Övre Husargatan vid Skanstorget i Göteborg. Det varade något år.

1968-69 förvann Sigge. Vart???

Vi tappade totalt kontakten. Jag fick senare veta av några vänner boende i Lysekil att han flyttat till Dalarna. Har sedan via Bode-sällskapet sett att han avled 2003.

Under vår tid tillsammans talade han aldrig om sina föräldrar. Hans namn var ”Sigge” Jätbrink.

 

När man tittar på bilderna ovan (frän kavaj, förresten!) och läser om Sigge Bodes musikalitet och sångröst, råder det inget tvivel om att han bråddes på sin pappa. Förhoppningsvis ska vi snart kunna skriva lite mer om hans liv, bland källorna finns till exempel en nytillkommen medlem som bor i Sigurd Bodes gamla hus i Insjön utanför Leksand. Vi kommer även att kunna berätta en del mer sensationella saker om Johnny Bodes arv.

För den som vill se bilderna på Sigge Jätbrink/Bode i större version finns de på sällskapets Flickr-sida. Tryck bara på knappen märkt ”Bilder”ute i höger-marginalen.

 

en kommentar

  1. Roger Glimsjö skriver:

    Tävlingsseglade ”Sigge” (M.t.p.dekalen på gitarren.)

    MVH fr. Roger Glimsjö

Leave a Reply