2018 års Johnny Bode-pris till Manuel Knight

januari 31st, 2018 by Gustaf

Johnny Bode-sällskapet ger 2018 års Johnny Bode-pris till stjärnföreläsaren och sommarprataren Manuel Knight, för att han i årtionden byggt sin karriär på en påhittad historia. På vägen har han dragit ner brallorna på storföretag, myndigheter, riksdagspartier och Sveriges samlade journalistkår.

Priset delas ut till en kulturpersonlighet eller annan offentlig person som under det föregående året agerat i kompositören, sångaren och skandalartisten Johnny Bode-Delgadas anda, på så vis att han eller hon trampat i klaveret, skapat en skandal eller på annat underhållande vis visat fräckhet och/eller ställt till det för sig själv och sin omgivning.

Priset består av ett diplom samt en summa pengar som Johnny Bode-sällskapet redan festat upp på en bättre restaurang. För Manuel Knights del rör det sig om 9 466 kronor och 50 öre som sällskapet åt och drack gott för på Drottning Kristinas Jaktslott i Göteborg under sitt årsmöte den 5 januari. Kvittona har bifogats diplomet som vi skickat till Knight. Dessutom skänker vi honom ett par vita handskar med Johnny Bode-sällskapets logotyp på.

Presentation av vinnaren:

Manuel Knight är en svensk föreläsare, konsult och inspiratör född i Atlanta USA, 1964.

Knight har byggt sin karriär på att berätta om sin spektakulära bakgrund. Från en uppväxt i ett fattigt ghetto till medaljdekorerad elitsoldat som deltagit i tre krig, blivit sårad, befriat gisslan och själv varit krigsfånge. Dessutom psykolog och världsmästare i karate och/eller kickboxning.

Sedan han flyttat till Sverige 1993 började Manuel Knight föreläsa om sina erfarenheter för ungdomar. Sedan dess har han avancerat till att tala för storföretag, kommuner och landsting, ett flertal riksdagspartier och myndigheter som Polisen, Domstolsverket och Försvarsmakten. Hans budskap bygger på det han kallar corn philosophy, sammanfattat i meningen ”om du vill ha majs, plantera majs”.

2015 omsatte Knights båda bolag närmare 11 miljoner kronor och gjorde en vinst på 1,5 miljon. Han har fått John Hron-stipendiet 1999 och Stora Talarpriset 2011.

Sedan slutet av 1990-talet har Manuel Knight även förekommit i hundratals intervjuer i svensk media. Han har berättat sin historia som Sommarpratare i Sveriges Radio, som gäst hos Stina Dabrowski, Ulf Elfving och i Morgonpasset i P3, och har intervjuats av tidningar som Aftonbladet och Göteborgs-Posten. Ingen journalist har kollat om hans meriter varit sanna.

Med start 2015 började en hemsida bedriva kampanj mot Manuel Knight och hävda att han var en bedragare. 2017 kunde Oscar Sonn Lindell visa i ett reportage i Magasinet Filter att det stämde. Nästan inget av det Manuel Knight byggt sin karriär på är verkligt.

Han har inte varit i Special Forces, inte fått Purple Heart-medaljen, inte deltagit i USA:s krig i Grenada och Panama, inte suttit krigsfånge, blivit sårad eller befriat gisslan. Han var visserligen soldat i kriget mot Irak 1991 men lämnade aldrig basen i Saudiarabien.

Inte heller är Michael Knight psykolog, även om han säger till Oscar Sonn Lindell att han ”var på olika öppna kurser” om psykologi på helgerna när han var stationerad i Västtyskland på 1980-talet. Det är också under den perioden han ska ha blivit världsmästare i karate. I den svenska kampsportsvärlden verkar ingen ha hört talas om Manuel Knight, men till Sonn Lindell säger han att han har pokalerna kvar. Dock står de i pannrummet, så han kan inte visa dem. ”Det verkar omöjligt för Manuel Knight att sluta slira på sanningen” konstaterar Oscar Sonn Lindell.

Efter Filters reportage avbokade Kommunförbundet i Skåne Manuel Knight som talare på sin Välfärdskonferens. Sveriges Radio har plockat bort intervjuer med honom på sin hemsida och lagt in disclaimers i texter om honom. Vd Cilla Benkö fick göra avbön i P1:s Medierna.

Manuel Knight själv och de talarförmedlingar som är agenter åt honom har reagerat genom att redigera sina presentationer. Numera handlar Knights föreläsningar om hans väg från ghettot till att bli en framgångsrik föreläsare.

Juryns motivering:
2017 har varit ett år fullt av exponerade svenska kulturkändisar. I de flesta fallen har det handlat om beklämmande historier om sexuella övergrepp och härskartekniker. Ingen finess, ingen esprit, mycket lite gott humör.

Manuel Knight är däremot en underhållare och entusiast. Han verkar leva efter Fritiof Nilsson Piratens motto ”Det finns ingenting som inte hänt, men mycket som inte berättats”. Han har inte skadat någon, men glatt låtit myndigheter och företag fylla hans fickor för att lyssna på rövarhistorier. Sedan har han skrattat hela vägen till banken.

Johnny Bode-sällskapet är imponerat och önskar Manuel Knight all lycka till i framtiden. Utan tvekan har 2017 varit ett avbräcksår i karriären. Men om inte Knight var en begåvad och karismatisk talare med stor berättarglädje hade han inte kommit så här långt. Han kommer snart tillbaka.

Om det är något som avslöjandet om Manuel Knight visar så är det att nästan ingen bryr sig i fall en bra historia är sann eller inte. Det är en princip Johnny Bode-sällskapet ställer sig helhjärtat bakom.

Tack för festen, Manuel!

PS: Detta är sjätte året som Johnny Bode-priset delas ut. Läs mer om priset och tidigare vinnare här.

 

 

Tags:

8 kommentarer

 1. Flink skriver:

  Bra val och tack för att ni valde bort alla som varit inblandade i #metoo.

 2. Robert skriver:

  Ett förnuftigt och klokt val av er eminenta jury. Skrockar över de sinnrika formuleringarna ni bjuder på och er unika infallsvinkel. Hurra för Johnny-bodesällskapet!

 3. Groundhogs skriver:

  Vi i grävargruppen Groundhogs och som driver bloggen ’Manuel Knight News’kan bara uttrycka vårt gillande i valet av Manuel Knight som mottagare av 2018 års Johnny Bode-pris!
  Vi instämmer i gratulationerna och vi konstaterar att en värdigare (nåja..) mottagare av priset är svårt att tänka sig.
  Tänka sig att denne self made Special Forces-soldat under mer än två decennier har kunnat lura hela Sverige och blivit mångmiljonär med hjälp av våra skattepengar! Inte illa marscherat. Kanske inte i takt med vad god ton kräver när man tagit sig in i Sverige: man bör vara ödmjuk och inte lura börsen av Moder Svea.
  Men visst är det ett stort mått av humor i denna långvariga scam. Att utbilda både Polisen och Försvarsmakten, fast man inget kan, det är riktigt tjusigt. Fast inte.
  Att etablissemanget väljer att bara blunda och inte ställer Manuel Knight till svars, illustrerar den svenska flatheten. Plus att det visar hur den svenska journalistkåren, med ett par undantag, bara låtsas som det regnar.
  Vi anser oss ha rätten att slå oss för våra grävlingbröst, för det var vi som drog ner brallorna på Manuel Knight, en av Sveriges genom tiderna värsta bedragare.
  Tallyhoo!

 4. Hans Hansson skriver:

  Den här bedragaren har helt gått min näsa förbi. Det beror förstås bl.a. på att jag är en dålig podradiolyssnare och bloggläsare. Johnny Bode Sällskapet hade mer reda på hans infiltration i de svenska naiva sällskapens förening. JBS har kanske i Manuel Knight hittat Johnny Bodes överman vad beträffar lurendrejerier. Vi hoppas att han blir stolt över förnämliga och välförtjänta utmärkelse!

 5. Svea Svensson skriver:

  Er mycket bra väl som borde få en än större publicitet.

 6. CBH skriver:

  Media nämner EJ, stjärnans bedrift…Lite synd, då detta legat väl bra i tiden! För Sverige i Tiden / folkets behov av 1 livslögn att följa.Ps har Olof Palme, tilldelats priset än??

 7. Per Mats Ingemar Löfqvist skriver:

  Bra val, men i vadslagning med en av mina söner höll jag stenhårt på Anna Book.

 8. Groundhogs skriver:

  Groundhogs här igen.
  Idag har vi på vår blogg Manuel Knight News postat en artikel om att Manuel Knight nu, via sin hemsida, försöker be om ursäkt för att han under två decennier lurat alla. Här länk till vad vi skrev: https://manuelknight.blogspot.se/2018/04/

Leave a Reply