Lyssna och läs!

oktober 29th, 2013 by Gustaf

Johnny Bode-sällskapet har två huvudsakliga delmål. Det ena är att bevara Johnny Bodes minne, vilket vi till exempel gjort genom den plakett vi satt upp på hans födelsehus i Falköping och den minnessten vi placerade på Limhamns kyrkogård i Malmö i somras.

Det andra målet är att sprida och tillgängliggöra Bodes verk för en bredare publik. Mycket av det han gjorde har aldrig återutgivits, utan finns idag enbart att få tag på via antikvariat eller om man kommer över gamla 78-varvare och vinylskivor på begagnat-marknaden.

Därför lanserar nu JBS med stolthet två nya projekt. Det ena är Johnny Bodes soundcloudsidor. Här kommer vi, genom styrelseledamot Henrik Påhle, kontinuerligt att lägga upp sällsynta och svåröverkomliga inspelningar med Johnny Bode. Allt från stenkakor till utländska skivor och svåråtkomliga porr-vax. I nuläget finns det två olika sidor, en för 78-varvare och en för den danska utgåvan Bordelmutters viser. Detaljer om de olika spåren hittar du på vår diskografi-sida. Tune in, turn on, drop out!

Min kärlek var till saluDessutom har vår kulturhjälte i Lund, Fredrik Tersmeden, påbörjat arbetet med att scanna in flera av Bodes böcker som pdf. Den första som görs tillgänglig på detta vis är den pornografiska romanen ”Min kärlek var till salu”, först utgiven under pseudonymen Kiddie Niles 1950, senare återutgiven under namnet Johnny Delgada 1965. Tersmeden är nu i full gång med att scanna in Bodes lögnaktiga självbiografi ”Brokiga förflutna”, även den utgiven 1950.

EDIT: Nu finns även ”Brokiga förflutna” skannad och klar. Läs och förfasas över nazisternas bruk av små galna apdvärgar här!

 

NÅGOT OM ”MIN KÄRLEK VAR TILL SALU”
(SPOILERVARNING! HANDLING AVSLÖJAS)
”Min kärlek var till salu” handlar om en ung flickas ”karriär” som prostituerad, från det att hennes föräldrar säljer henne till den lokale lanthandlaren när hon är 14 år, till att hon når en respektabel ställning som aktad societetsfru. Ett motiv som påminner om flera historiska klassiker inom den litterära porren, inte minst om portalverket ”Fanny Hill” skrivet av John Cleland redan 1748. Till skillnad från ordbruket på porrskivorna från 1960- och 1970-talet är dock inte språket i ”Min kärlek var till salu” speciellt grafiskt. Johnny Bode håller tillbaka på de runda orden och lyckas klämma in oförmodat mycket handling på drygt 200 sidor.

I stilen påminner berättelsen istället mer om 1970-talets s k exploitationfilmer. Författaren verkar förespegla sig att osminkat återge en rå verklighet, men det verkliga skälet till skildringen är förstås att få frossa i snusk och snask. Tillsammans med tvivelaktig syn på kvinnor i allmänhet och på prostituterade sådana i synnerhet ger detta så klart en tämligen dålig smak. Något annat kanske inte heller var förväntat med tanke på författaren.

Det som gör boken intressant är att Johnny Bode använt sitt eget liv som förlaga för huvudpersonens. Kiddie lämnar landsorten för att komma till mellankrigstidens Stockholm som tonåring, frotterar sig med nazister (bland annat är hon hålldam åt en SS-general och dansar naken inför självaste Hitler!) och hamnar sedan på mentalsjukhus där hon utsätts för tvångssterilisering. (Under detta avsnitt i boken blir författaren ovanligt engagerad). Läsaren bjuds också på en detaljerad skildring av Stockholmspolisens (verkliga) razzia mot dansrestaurangen Hotell Atlantic, natten mot lucia 1941. Razzian gällde otillåten spritservering och omfattande prostitution, och Johnny Bode hävdade efteråt att han varit där, men fått gå.

Trots alla övergrepp hon utsätts för vägrar dock Kiddie att låta sig knäckas. I slutet av berättelsen, när hon blivit en respektabel dam, kan hon ändå inte känna sig tillfreds. I hennes klagan är det inte utan att man hör en viss smörsångares röst:

”Det fanns inte längre någon romantik i mitt liv. I varje fall inte sådan romantik som jag vant mig vid. Det var som om gatorna lockade och brände, nätternas spännande jakt, det intressanta och motbjudande, smutsen och det sublima. Blodets berusande vanvett, det otillåtnas hemlighetsfulla dragkraft.”

Eller vad sägs för den delen om karaktären ”Slampen”, som beskrivs så här:

”Han skröt och ljög ihop  om stordåd han utfört, vilka höga befattningar han innehaft, vad han nu skulle uträtta och vilka inflytelserika och berömda människor han hade i sin bekantskapskrets. Om någon inom sällskapet kände någon stor skådespelare så visade det sig strax att ”Slampen” stod på förtrolig fot med någon inom kungahuset. För att göra detta trovärdigt skenade hans fantasi utan gräns. Faktum var, att han lyckades övertyga de flesta, att hans historier var sanna. Han ljög så fräckt och invecklat, fann så många trovärdiga anknytningar, hänvisade till så många personer och byggde upp en sån logisk följdriktighet i vad han sa, att även kritiska personer föll för hans duperingskonst. Denna förmåga hos honom var en stor tillgång när det gällde att skaffa pengar. Och det underliga var att han kunde köra upp samma person flera gånger. Men det berodde väl på att han överträffade sej själv varje gång och förstod att på ett mycket skickligt sätt komma med lockande förespeglingar.” 

Spekulativt snusk eller hemlig nyckelroman? Kanske båda samtidigt. Läs och döm själv!

3 kommentarer

 1. Fredrik T skriver:

  Jag har nu nöjet att meddela att även skanningen av ”Brokiga förflutna” sent omsider är klar! Henrik P har fått resultatet i form av totlat 3 pdf-filer.

 2. Gustaf skriver:

  Vi lyfter på hattarna, Fredrik. Lysande insats!

 3. Marianne skriver:

  ”Min kärlek…” är det första jag någonsin läst av Bode, även om det är Kiddie Niles som står som författare. Det som lockade mig att börja läsa var tryckåret 1949 och en inklistrad notis från TT om att direktör Nils Burman dömdes till två månaders fängelse för utgivning av boken. Jag har inte dubbelkollat om detta är sant men ska se om jag kan göra det.
  Jag har sedan tidigare hört talas om Bode men visste inte att han kunde skriva så här. Än så länge har jag ca 80 sidor kvar att läsa men det är spännande att få se hur hon tar sig an de hinder som kommer i hennes väg. Ur en feministisk synvinkel är den ganska känslokall men med tanke på hennes levnad måste det nog vara så.
  Jag tycker det är bra att ni bevarar hans arbete för framtiden eftersom den här sexualiserade världen vi lever i behöver vissa förklaringar till hur det blivit så och vilka som varit föregångare. Tack.

Leave a Reply