Guidad tur i Bodes fotspår

juni 7th, 2014 by Gustaf

Dagen efter den trevliga Pilsnerfilmspicknicken bjöd Grosshandlare Lindberg på en guidad vandring i Johnny Bodes fotspår.

Första anhalten var Valhallavägen 66, den adress som Bode var skriven på när han gick med i Per Engdahls fascistiska parti Svensk Opposition någon gång 1941. Detta vet vi eftersom partiets medlemslista från året finns bevarad, och där återfinner man (bland förvånansvärt många andra kända namn) ”Johnny Bode, sångare”*.

Valhallavagen 66

Genom en ganska fantastisk slump råkar adressen även vara Grosshandlarens egen arbetsplats, vilket gjorde att vi även fick se delar av innandömet. Huset hyser idag enbart företag och inga bostäder, men det är ändå lätt att föreställa sig en viss rultig grammofoncharmör som skyndar nerför trapporna.

Trapp

Efter denna intressanta visit promenerade vi genom diplomatkvarteren på Östermalm, förbi Östermalmshallen och Armémuseum tills vi kom fram till Artillerigatan 30.

Artillerigatan 30Detta är en mycket betydelsefull adress, för det var här Gösta Ekman den äldre med hustrun Greta och sonen Hasse bodde på 1920- och 1930-talet.

Den unge Johnny Bode var god vän med den tre år yngre Hasse (läs mer om detta här) och gick som barn i huset. Vänskapen fick dock ett hastigt och mindre lustigt slut när det kom fram att Johnny stulit familjens matsilver och pantsatt det. En händelse som på många sätt kan anses vara symbolisk för hela Bodes karriär och liv.

2015 skulle Hasse Ekman ha fyllt 100 år och Ekmansällskapet har fått löfte om att få sätta upp en plakett i våningen för att hedra hans minne. Det vore fantastiskt om även Johnny Bode-sällskapet kunde få ha ett finger med i spelet och på något sätt föreviga minnet av såväl silverstölden som det faktum att Johnny och Hasse tillsammans skrev Göstas stora grammofonsuccé ”En herre i frack”. Det ser inte helt omöjligt ut, den som lever får se vad framtiden för med sig!

*Svensk Oppositions medlemsregister  återfinns i ”Den svenska nationalsocialismen  – medlemmar och sympatisörer 1931-1945” av Tobias Hübinette. I listorna figurerar även namn som sångaren och revyförfattaren Karl Ewert (Christensen), valskungen Fred Winter, kapellmästaren Stig Rybrant och filmregissören Gösta Rodin, som bland annat gjorde filmen ”Smålänningar”, där Johnny Bode hade sin enda filmroll. Kapellmästaren Arne Hülphers var också medlem i SO, liksom hans dåvarande fru, sångerskan Greta Wassberg, och hennes kompanjon i grammofonstudion Din egen röst, Dagmar Sandström. Arne Hülphers medlemskap är extra pikant eftersom han senare var gift med Zarah Leander, som ju för egen del hade en strålande karriär i Tredje Riket fram tills krigslyckan vände 1943 och hon fann för gott att lämna Tyskland. Trots detta hade varken Leander eller Hülphers några problem att uppträda i Sverige från 1950-talet och framåt. En stark kontrast mot Johnny Bode, som för resten av sitt liv stämplades som nazist efter debaclet i Norge 1942.

Leave a Reply