Johnny Bode-priset till Michael Brinkenstjärna

januari 16th, 2013 by Gustaf

Johnny Bode-sällskapet ger 2013 års Johnny Bode-pris till managern, discjockeyn och festfixaren Michael Brinkenstjärna.

Priset delas ut till en artist eller kulturpersonlighet som under det föregående året agerat i kompositören, sångaren och skandalartisten Johnny Bode-Delgadas anda, på så vis att han eller hon trampat i klaveret, skapat en skandal eller på annat underhållande vis visat fräckhet och/eller ställt till det för sig själv och sin omgivning.

Priset består av ett diplom samt en summa pengar som Johnny Bode-sällskapet redan festat upp på en bättre restaurang. För Michael Brinkenstjärnas del rör det sig om 6 291 kronor som sällskapet åt och drack gott för på restaurang Puta Madre i Göteborg under sitt årsmöte 5 januari. Kvittot har bifogats diplomet som vi skickat till Michael Brinkenstjärna. Dessutom skänker vi honom ett par vita handskar med Johnny Bode-sällskapets logotyp på. Johnny Bode-priset ska inte förväxlas med Johnny Bode-Delgadas stipendium. Läs mer om de båda utmärkelserna här.

Presentation av vinnaren: Sedan 1990-talet har Michael ”Brinken” Brinkenstjärna varit en frodig planta i Sveriges kulturella undervegetation. Han har skrivit musik och verkat som discjockey (till exempel åt Hells Angels) men framförallt har han under sina år som manager för bland andra Ronny & Ragge, Robinsson-Robban, Svullo, Naken-Janne, systrarna Graaf, Nordman, Aqua och Leila K försett stadshotell från Gällivare till Trelleborg med underhållning.

Samtidigt har Brinkenstjärna under sitt valspråk ”momsen betalar man inte, den sitter man av” alltid sett till att hålla skattmasen, rättssystemet och löpsedelsförfattarna sysselsatta. Även hans vana att under många år köra bil utan körkort har skapat återkommande juridiska konsekvenser. Genom åren har det blivit tre personliga konkurser och elva fängelsedomar.

Hösten 2012 gav Michael Brinkenstjärna ut sin självbiografi ”Ett jävla liv – 4 000 löpsedlar senare” där han berättar historien om sin äventyrliga karriär och samtidigt kommer med en lång rad pikanta avslöjanden om sina tidigare klienter och andra personer i kändis-Sverige. Hans medförfattare Fredrik Söder och Mattias Forsberg har själva sagt att de inte tror att allt de skrivit är sant och bokutgivningen har kantats av stämningshot.

När boken låg på tryckeriet i oktober gjorde Michael Brinkenstjärna en oefterhärmlig manöver och stal 250 exemplar av sin egen bok för att prångla ut på Ica Maxi i Bollnäs, vilket fick hans medförfattare att även de hota med stämning. Brinkenstjärna själv menade att han tagit böckerna som ersättning för förlorad inkomst.

– Vad ska de stämma mig för – snabbhet? Jag plockar bara in de första 250 böckerna för sveda och värk. Jag har ju haft utgifter, sade han till Aftonbladet, och tillade att det gäller att skapa uppmärksamhet.

– Jag måste ju ut i media och det är inte det lättaste.

Under hösten har Brinkenstjärna även avtjänat ett en månad långt fängelsestraff för olovlig körning samt figurerat som misstänkt för grovt bokföringsbrott i Göteborgs tingsrätt.

Juryns motivering: Michael Brinkenstjärnas hela karriär har kännetecknats av stor kreativitet och ständig förmåga att skapa uppmärksamhet runt sig själv och andra. Den uttalade ambitionen är att bli känd, kosta vad det kosta vill.

Hans något lättsamma inställning till lagar och förordningar har skapat många hinder i denna strävan, men Michael Brinkenstjärna har aldrig låtit sig nedslås, utan ständigt gått vidare mot nya projekt med gott humör. Samtidigt har han stor självdistans, vilket inte minst visas genom att han i sin självbiografi presenterar sig själv som ”en människa med avsaknad av såväl gränser som empati” och bjuder läsaren att följa med ”på en tillbakalutad resa genom det svenska rättssystemet”.

Juryn tycker att hela agerandet är helt i Johnny Bodes anda och håller det inte för otroligt att de båda skulle haft samröre om Bode levt och varit verksam idag. Det är därför med stor glädje vi utser Michael Brinkenstjärna till 2013 års Johnny Bode-pristagare och önskar honom lycka till med både bokförsäljningen och framtida företag.

Johnny Bode-sällskapet vill tacka för en utmärkt fest, prispengarna räckte till en riktig helkväll!

2 kommentarer

 1. Ett självklart val och en värdig pristagare och vinnare. Jo, jag menar det!

  Grosshandlare Lindberg
  TOFS, Thor Odert Folke Sällskapet

 2. Gustav Norström skriver:

  Hej alla!

  Angående Er första vinnare av Bodepriset.

  Heter han inte egentligen Bo Robert Michael Celeste Persson.
  Brinkenstjärna är ju ett taget namn. Ska inte det framgå?
  Kan ju vara bra att veta när Ni en dag sammanställer en skrift om alla vinnare.

  Så här skriver man på flashback forum om honom (från 2004)

  Stjärtgossen skriver på Flashback:

  Såg honom på 50 Cents (en utländsk rap-artist) konsert förra veckan. Mitt under 50 Cents spelning var han försvunnen.
  Jag och min kompis började diskutera ifall han kanske hade börjat bege sig fram emot backstage-området för att snacka med 50 cent om antingen
  a) en eventuell stämning, eftersom Brinkenstjärna helt uppenbart är mannen bakom 50 Cents världsframgångar
  eller
  b) att få med 50 Cent på nästa års barturné.

  Vilket som, så hoppas jag innerligt att han isåfall fick en rak höger av nån uppumpad bodyguard,
  för det var vad jag kände för att ge honom, rent spontant.
  (ha-ha , min egen anmärkning)
  Gäddan skriver:
  Pinkenstråle har gjort en oerhört dåligt cover på ”var ska vi sova i natt”, en cover på en cover, som var dålig i original.

  Och så här fortsätter det på: https://www.flashback.org/t349946
  11 sidor med dylika kommentarer om den stora pristagaren.

  Jag har mycket mer att tillföra om Eder pristagare, så jag tar och försöker skicka en länk till en helt vanlig textfil, som kommer att kunna ses i vilken webläsare som helst. Jag emotser publicering av denna textfil på Eder hemsida, då den är mycket träffsäker. Jag skickar länken via Er kontaktsida.

  MVH GUSTAV NORSTRÖM
  Tidigare Admin och datakonsult på Högkvarteret, Stockholm.
  Numera studerandes datavetenskap vid Stockholms Universitet. Har även tidigare drivit uthyrningsfirma av ljud, ljus och discjockeys med mera. Mitt senaste jobbförslag jag emottagit var att bli chaufför åt ovan namnde Herr Persson, då han nu under tre månader ska ut på turné. Eller så var det mest bara ett sätt att få mig som gäst till ett av hans senaste påhitt, denna gång på Bollnäs enda nattklubb. Den är ungefär lika stor som en vanlig fyrarummare och det var ganska tomt i lokalen. Jag tror det finns 6 större bord där och minst två bord stod oftast tomma under kvällen. När jag gick hem vid 23-tiden var dock bara ett bord ledigt. Två hade nämligen satt sig vid det ena. Men visst det fanns väl 40-50 personer eller nått som stod ute och rökte, köpte öl eller försökte dansa. Han bjöd dock på en öl. Eller om det blev två.
  Tack !
  För att köra en 3 timmar musik från ett USB-minne inklusive en artist som medelst en mikrofon genomförde en 45 mimnuters rap-underhållning förväntas krogägaren enligt Michael själv betala fakturan på 35.000 plus moms. Han ändrade sedan siffran till 25.000 plus moms. Han visste väl inte riktigt själv var gränsen skulle dras. Fakturan var ju inte skickad än.

Leave a Reply