Johnny Bodes stipendium till Caroline Leander

januari 26th, 2014 by Gustaf

Caroline_Leander_1Det är inte bara Johnny Bode-priset som funnit en ny mottagare på sista tiden. Även Johnny Bode-Delgadas stipendium, som går till en skånskfödd kompositör, har delats ut. Till skillnad från priset, som delas ut till minne av Johnny Bodes uppträdande och karaktär, så delas stipendiet ut till minne av hans musik. Det är alltså inte nödvändigt att vara en skandalkändis för att få det.

2013 års stipendium gick till den malmöbaserade pianisten och sångerskan Caroline Leander. Hon uppträder såväl som soloartist som tillsammans med sitt band Colours in Motion. Motiveringen från Johnny Bode-Delgadas stiftelse talar om att Caroline Leander för stipendiet för att hon ”äger ett högst personligt anslag och har kompromisslöst stått för en egen, intim, jazzig stil, som hittar sina rötter i både fransk och svensk musiktradition. I en tid då pop och schlager tar stor plats, går Caroline Leander andra vägar och skapar en varm, raffinerad musik, som är vacker, fantasifull och mycket sångbar.”

Stipendiet är på 10 000 kronor och Caroline Leander är den tredje kvinnan genom tiderna att få det, efter Hanna Åberg och Margareta Nilsson. Stipendiet har delats ut sedan 1987, men gick under många år enbart till män.

Läs mer på Caroline Leanders hemsida och i denna intervju i Sydsvenskan.

Här kan du läsa mer om stiftelsen och Johnny Bode-Delgadas stipendium.

Tags:

Leave a Reply