JOHNNY BODE-PRISET 2023 TILL MARGAUX DIETZ

januari 19th, 2023 by Gustaf

Johnny Bode-sällskapet ger 2023 års Johnny Bode-pris till influencern Margaux Dietz. Genom att publicera en Youtubevideo av en utslagen man utanför sin ytterdörr har hon inte bara skapat en kritikstorm mot sig själv. Det faktum att SVT sedan gjorde en hel dokumentär om hennes personliga kris har givit upphov till en metaskandal. En prestation som imponerar på Johnny Bode-sällskapet.

Johnny Bode-priset delas ut till en kulturpersonlighet, offentlig person eller kulturinstitution som under det föregående året agerat i kompositören, sångaren och skandalartisten Johnny Bode-Delgadas anda, på så vis att han, hon eller den trampat i klaveret, skapat en skandal eller på annat underhållande vis visat fräckhet och/eller ställt till det för sig själv och sin omgivning.

Priset består av ett diplom samt en summa pengar som Johnny Bode-sällskapet redan festat upp. För Margaux Dietzs del rör det sig om 41 859 kronor och 60 öre som sällskapets medlemmar åt och drack gott för på sitt årsmöte i Göteborg den 5 januari. Kvittona har bifogats diplomet som vi skickat till Margaux Dietz. Dessutom skänker vi ett par vita handskar med Johnny Bode-sällskapets logotyp på; en persedel som gör att man smittfritt kan handskas med avsvimmade personer i sitt trapphus.

Presentation av vinnaren

Margaux Dietz slog igenom som influencer när hon lät filma sin förlossning år 2017. Efter detta genombrott har hon fortsatt sin karriär som bloggare åt Elle, deltagare i Let’s dance och programledare för Hemliga beundrare i TV3 och Duellen i SVT. 2021 hade hennes Youtube-kanal 310 000 prenumeranter.

Foto: Vogler

Margaux Dietz har även en litterär ådra och har bland annat publicerat barnboken Arnold reser till Sydafrika, som mötte kritik för att den inte innehåller en enda svart person. Hon har även skrivit en självbiografi om sitt liv som självskildrare. Liksom Johnny Bode har hon även gjort försök i den erotiska genren, för Dietz del med romanen Alexa, utgiven 2021.

Inför valet 2018 intervjuade Margaux Dietz partiledarna på Youtube. Idén hade hon fått från sin vän Ebba Busch, partiledare för Kristdemokraterna. 2019 vigdes Margaux Dietz och hennes dåvarande sambo av Ebba Busch. Men då det visade sig att det inte räckte med att vara kristdemokrat för att få vigsellicens annullerades äktenskapet.

Under coronapandemin ledde influencerns och partiledarens bekantskap till kontrovers. Det visade sig att Dietz både festat med Busch och andra i strid med Folkhälsomyndighetens rekommendationer, och fått skjuts hem av KD-ledarens säpovakter.

I oktober 2022 hittade Margaux Dietz en kraftig berusad och blåslagen man som sov utanför hennes ytterdörr. Dietz reagerade genom att låta sitt personliga filmteam på fyra personer filma mannen i cirka tio minuter, bland annat när Margaux Dietz lät sin femårige son peta på honom. I filmen ringer hon även sin personliga tränare för att be om råd, innan hon slutligen larmar polisen.

När filmen publicerades på Youtube i november så ledde det till en storm av kritik och hat mot Margaux Dietz. Hon tappade omgående flera sponsorer, bland annat tillverkare av prosecco, kosmetika, kosttillskott och sportprodukter.

Videon plockades ner och Dietz försvann från radarn i sociala medier och ställde inte upp på några intervjuer. Detta visade sig senare bero på att hon under flera veckor låtit sig filmas av SVT-redaktionen Edit. Materialet blev senare till dokumentären Kan vi förlåta Margaux? som sändes strax innan jul och mötte en ny kritikstorm. SVT anklagades för att låna ut sig till Dietz varumärkesrehabilitering och för att bli till nyttiga idioter för hennes krishantering. ”Kan vi förlåta SVT” föreslogs som en alternativ titel av vissa.

I början av 2023 meddelade TV4 att Margaux Dietz är en av deltagarna i den kommande säsongen av Fångarna på fortet.

Juryns motivering

Likt Johnny Bode har Margaux Dietz ett stort intresse för lyx, glamour och uppmärksamhet.  Människosynen och nivån av empati är också något som förenar Bode och Dietz, liksom den uppriktiga förvåningen när omgivningen inte har samma syn på hur man bör bete sig. Till skillnad mot Johnny Bode, som i slutändan drabbades av alla cancelleringars moder och bannlystes från radio, TV och övrig offentlighet under 40 år, verkar dock Margaux Dietz ha bättre tumme med både public service och politiska makthavare. Johnny Bode-sällskapet hoppas därför att vi framöver kommer att få se fler intressanta infall både i SVT och på Youtube.

Foto: Frenchieinportland

Hedersomnämnandet Busgroggen är uppkallat efter de groggar på whiskey och champagne som Johnny Bode enligt egen utsago lärde Charlie Parker att göra under Parkers Sverigeturné 1950. Busgroggen delas ut för enskilda roliga blamager med ojämna mellanrum.

2022 års Busgrogg tilldelas basketspelaren Jonas Jerebko, som i mars 2022 valde att skriva kontrakt med det ryska laget CSKA Moskva, bara veckor efter Rysslands invasion av Ukraina. I ett officiellt uttalande beskrev Jonas Jerebko det som ”en ära att få komma till denna historiska klubb”. 

Jonas Jerebko är med sina tio säsonger i NBA Sveriges tveklöst störste herrspelare någonsin, och var tidigare given i landslaget. Nu är han portad därifrån på obestämd tid. Rysslandssejouren visade sig vara ungefär lika givande som Johnny Bodes revykarriär hos Quisling. En så kallad slam dunk.

I Göteborg och i Johnny Bodes anda den 5 januari 2023.

SKÅL!

Foto: Bengt Löfgren

PS: Läs mer om priset och tidigare pristagare här.

Tags:

25 kommentarer

 1. Johnny Dittmann skriver:

  Detta är humor på bästa nivå! Hur kommer man med i detta illustra sällskap?
  SKÅL på er!
  Med vänlig hälsning
  Johnny D

 2. Christer Bergström skriver:

  Gratulerar till ett bra val av pristagare!

 3. DJ skriver:

  Äntligen!

 4. Tomas Pettersson skriver:

  En värdig vinnare!

 5. Florence Stephens skriver:

  Hennes senaste blackface-skandal torde vara rimlig att nämnas i texten, även den i sann Bode-anda. Skål för Margåx

 6. Jack Crabb skriver:

  Personligen tycker jag att ni borde ha gett priset till Jeremy Clarkson. Jag får gå med i sällskapet så jag kan påverka framtida utnämningar.

 7. Magnus skriver:

  Bra val av pristagare. Hoppas att ni överväger Sabaton till busgroggen nästa år!

 8. Henrik skriver:

  En värdig och välförtjänt vinnare!

 9. Steve Nordström skriver:

  Fantastiskt bra utmärkelse. Det är så att man blir sugen på att ansöka om medlemskap. Hur troligt är det att man blir medbjuden på nästa event?

 10. Fredrik skriver:

  Var Pontus Rasmusson över huvud taget på tapeten som pristagare?

 11. Gurkan skriver:

  Förlåt men tycker mig notera en ”hitler-mustasch” på en av månne till höger i bild. Hoppas jag har fel. Eller ska det tolkas som en ironisk Charlie Chaplin mustasch?

 12. Mikael Larsson skriver:

  Ett mycket passande val👍

 13. Arvid Franck skriver:

  Äntligen!!

 14. Daniel Olsson skriver:

  Här hamnar i gott sällskap med riksklåperskan Mona Sahlin!

 15. Elin skriver:

  Klockrent! Verkligen en värdig vinnare

 16. Kjell Olsson skriver:

  Länge leve Jonny Bode-sällskapet, en variant av Einstens citat: ”Två ting är oändliga: Universum och människans dumhet; jag är dock osäker på den senare.”
  Lämpligen ersätts ”människan” med årets pristagare efter behag.

 17. Magnus Gatemark skriver:

  Hurra! Helt i Johnnys anda!

 18. Margaux Dietz skriver:

  Tack så mycket för omnämnandet. Ni kan DM:a mig för detaljer om samarbete

 19. Ann-Charlotte Oskarsson skriver:

  Mycket bra val.Hon verkar ha fullt upp med att bli känd och omfamnad av pengar. Hoppas i och med det hon inte har tid att dana sina barn till ytterligare egoister på jorden.

  .

 20. Ann-Charlotte Oskarsson skriver:

  Är inte sympatisör av bl a egoisten Johnny Bode och flyttar mitt inlägg från denna sida till annan medialsida.

 21. Ann-Charlotte Oskarsson skriver:

  Kryper till korset. Johnny Bode sällskapet har rätt, hade inte all info så tvekade för blev ifrågasatt. Min första reaktion på Margaux kom från hjärtat.

 22. Mathias skriver:

  Årets Johnny Bode-pris till liberalerna? ”För ett självdestruktivt beteende som inte sett sedan Keith Richards snortade sin döde fars aska.”
  – är min motivering.

 23. Mårten Gustafsson skriver:

  Inför nästa års pris kan jag rekommendera hela Nobelkommittén men framför allt Vidar Helgesen

Leave a Reply