Intresse och irritation i Västergötland

april 8th, 2018 by Gustaf

Två texter i västgötska lokaltidningar under veckan visar att synen på Johnny Bode fortfarande är minst sagt delad.

 

 

Skövde Nyheter berättar att Västergötlands museum i Skara arrangerar en föreläsning om den klåfingrige kompositören på onsdag 11 april. Talare är ingen mindre än Bo Sjökvist, en av männen bakom den tv-aktuella dokumentären.

Senare i vår ska även Eddie Meduza upmärksammas

 

 

Samtidigt kan man i Falköpings Tidning läsa en insändare som kräver att minnesplaketten på Bodes födelsehus borde plockas ner. ”En skitstövel förtjänar ingen minnesplakett, ta ner och släng den i återvinning för metallskrot”, kräver skribenten.

Kanske inte konstigt att minnesmärket väcker reaktioner, det enda konstiga är att det tagit sex år för denna insändare att dyka upp. Gissningsvis är det ingen slump att den kommer samtidigt som dokumentären tv-sänts.

Eftersom vi i Johnny Bode-sällskapet är i högsta grad medskyldiga till skylten kan vi ändå påpeka två saker i sammanhanget:

1. Att Johnny Bode vid många tillfällen i sitt liv var en skitstövel är det ingen som förnekar, allra minst vi. Det är därför det står ”skandalartist” och inte ”hedersknyffel”. Sannolikt ett epitet som inte återfinns på alltför många bronsplaketter.

Anledningen till att vi ändå tycker att Johnny är värd att bli ihågkommen är att han var en både begåvad och intressant skitstövel. Han levde ett helt häpnadsväckande liv och lyckades trots alla (självförvållade) svårigheter skapa en fantastiskt stor mängd bra musik och lika många förbluffande anekdoter. Dessutom straffades han i högsta grad redan under sin livstid för sina moraliskt tvivelaktiga eskapader.

Johnny Bode är heller vare sig den första eller sista personen i svensk kulturhistoria som haft mindre sympatiska drag. För att ta ett exempel av många kanske vi kan nämna August Strindberg, känd för sitt uttalade hat både mot kvinnor och judar. Trots detta verkar det inte vara aktuellt att slänga hans minnesmärken i metallåtervinningen.

Detta är en syn som Falköpings kommun uppenbarligen delar, eftersom kulturförvaltningen stått för pengarna till plaketten.

2. Huset i fråga tillhörde under mer än 100 år Johnny Bodes släktingar, även så när plaketten sattes upp 2012. Svenska Kyrkan flyttade in först nyligen och har alltså inget med plakettens tillkomst att göra. Huset har i sig självt heller ingen koppling till kyrkan.

 

EDIT: Kan tilläggas att Svenska Kyrkans fastighetschef David Einarsson blixtsnabbt uttalade sig i en kommentar på facebook och försäkrade att plaketten inte kommer att plockas ner. Så ingen oro!

Tags: ,

Leave a Reply