Människovärde – även när man blivit gammal?

april 28th, 2013 by Gustaf

I Sverige är det tyvärr så att den som blir gammal och sjuk också riskerar att bli rättslös. Så är fallet med en välkänd sångerska som tidigare uppmärksammats på den här hemsidan. Anna-Lena Lodenius har skrivit om historien här och vi uppmanar alla att läsa hennes text och reagera, förslagsvis genom att kontakta tidningar och andra medier. Vi har även fått Anna-Lenas skildring bekräftad genom andra personer som har kontakt med sångerskan.

Tyvärr är det så att medierna drar sig för att skriva om sådana här fall, av ungefär samma skäl som man oftast undviker att skriva om vårdnadstvister, omhändertagna barn och dylikt. Det är komplicerat, man behöver sätta sig in ordentligt i bakgrunden och journalisterna är rädda att bli ansvariga om något går snett. Ofta kanske man tycker att allmänintresset är begränsat och då anses det inte mödan värt.

I det här fallet rör det sig dock om en principiell fråga, som inte bara har att göra med att personen i fråga är känd. Har man verkligen rätt att låsa in en människa som ger ett intellektuellt friskt intryck, inte låta henne veta sitt eget telefonnummer och belägga vänner sedan 60 år tillbaka med besöksförbud? Den här historien luktar ruttet och borde vädras. Ge denna gamla människa tillgång till de glädjeämnen som ännu finns kvar på ålderns höst och starta en debatt om hur äldre behandlas i Sverige!

Senare tillägg:

Efter att detta skrevs har ett antal tidningar skrivit om Alice Babs situation, först Expressen, senare även ETC och Aftonbladet. Anna-Lena Lodenius kommenterar Expressens artikel här.

Tillägg 2:

Under våren och sommaren har affären Alice Babs rullat på. En blogg har startats speciellt för att stötta Alices sak.  Tyvärr verkar det inte ha givit resultat än, men hoppet lever.

Foto: Bennie Sjöquist

Leave a Reply