Tack för festen!

januari 8th, 2012 by Gustaf

En fantastisk helg är över. Tack till alla Bode-beundrare som hjälpte till att göra 100-årsfirandet till en total succé! I styrelsen känner vi oss trötta, men extremt nöjda och stolta över att allt blev så bra.

Johnny odödliggjord på mammas gata

Det började redan på fredagen, med invigningen av bronsskylten på Johnny Bodes födelsehus på Storgatan i Falköping. Skylten är formgiven av JBS-medlemmen Lisa Lundgren och invigdes alltså på själva 100-årsdagen, den 6 januari 2012.

Huset ägs idag av Johnnys kusinbarn Inga Kilander Svensson och hennes man Christer. De var väldigt positiva till initiativet och deras medverkan var förstås en grundläggande förutsättning för att bronsplaketten skulle bli verklighet. Inga och Christer bidrog med såväl synpunkter på utformning och placering som monteringen av skylten. Efteråt var de väldigt nöjda med resultatet och det känns förstås bra, eftersom de nu får se plaketten på sin fasad varje dag.

Falköpings kommun bidrog också, genom att stå för betalningen av kalaset.

Klockan 13 var det dags. Ett 30-tal falköpingsbor hade samlats för att bevittna spektaklet, tillsammans med journalister från Falköpings Tidning, Borås tidning och P4 Skaraborg. Vädergudarna var också vänligt inställda och solen sken på Johnnys stora dag.

Karola Svensson, ordförande i kulturnämnden, hälsade välkommen varefter Johnny Bode-sällskapets ordförande Gustaf Görfelt, höll ett anförande. Sedan höll Karola Svensson själv tal. Avtäckelsen genomfördes av Karola och Gustaf gemensamt, följt av hurrarop och servering av champagne laget runt. Som avslutning ledde JBS-medlemmarna Karin ”Klimpen” Fant och Torvid Jobring den entusiastiska publiken i allsång på ”Timmerflottar-Sixten”.

Hör P4 Skaraborgs inslag om ceremonin här.

 

Bom success på Oceanen

Om skyltuppsättningen fick stämningen att stiga, så var spelningen på Oceanens kulturhus på lördagen en total urladdning. Slutsålt, fantastiska artistframträdanden, allsång, tömd bar och inte minst en helt otrolig publik!

200 mer eller mindre fanatiska Johnny Bode-fans från 20 år till 80 minglade i lokalerna, många av dem iförda de mest fantastiska kreationer. Kvällens primadonna Lillemor Dahlqvist fullkomligt dyrkades av publiken. Även Mattias Enn och Bröderna Trück möttes av jubel och bifall, för att inte tala om Love, Beata & Bordellorkestern, som gjorde ett helt makalöst framträdande. Dessutom uppträdde Lena Junoff (känd bl a från Bordellmammas dotter), en äkta mexikansk grosshandlare, två spritt språngande vansinniga nazistiska apdvärgar, samt Bode-fans som spontanskrivit hyllningssånger eller – i vissa fall – dansade i kalsongerna.

Entusiasmen var på topp redan vid Ingmar Norléns inledningstal och stegrades sedan gradvis under kvällen, för att vid den avslutande allsången på Mutta-spricka-polka nå fullkomlig extas.

Arrangemanget bevakades av bland annat GT (se bild) och Falköpings Tidning.

Det finns så mycket att säga om den här spelningen att det kommer att krävas en hel rad blogginlägg framöver. Har du bilder, filmer eller ljud från i lördags, hör av dig till oss!

2 kommentarer

 1. Kalle skriver:

  Tack för en mycket trevlig kväll. Den går helt klart in som ohotad etta på årsbästalistan, och det ska mycket till för att den inte ska stå kvar där året ut.

 2. Stefan skriver:

  Kan bara innerligt instämma i föregående talares hyllningar!
  Fantastiskt!
  Ett jubileum värdigt jubilaren!
  Tack

Leave a Reply